Må det dröja innan Janne får kliva ur EM-bubblan

Resan har börjat för Janne Anderssons blågula landslag mot sommarens fotbolls-EM i RomBakuKöpenhamnStPetersburgLondonBukarestAmsterdamGlasgowSevillaBudapestMünchen. Ja, ni ser själva. Splittrat och utspritt mitt i pandemin på elva städer, tio länder.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Dessutom utan den inbyggda folkfestcharmen och med hemmaplansfördel för flera av de deltagande nationerna.

Den var galen redan innan. Och blev än mer galen när covid 19-viruset fortfarande ligger som ett vått täcke över Europa och övriga världen, där folk uppmanas att inte resa...

Mycket var sig likt sedan VM-samlingen 2018 förra gången när landslaget samlades i Båstad.

Janne Andersson på podiet för den första presskonferensen, även om han här först fick plocka av sig munskyddet. Och lagkaptenen Andreas Granqvist efter det – den här gången tillsammans med mästerskapsdebutanterna Jordan Larsson och Marcus Danielsson.

Till och med vädret påminde om 2018 med sol och blå himmel även om det inte var lika kvävande hett och varken Gyllene Tider eller Linnea Henriksson – som då hade skrivit VM-låt – var på plats och folk kantade Örebäcksvallen.

ANNONS

Någon Anis don Denima eller Sami syntes dock inte till som har skrivit den nya EM-låten ”Flaggan i topp”.

Och publiken, supportrarna – de uppmanas den här gången att hålla sig borta från all träning.

För den här gången ska allting avgöras i en bubbla. EM-bubblan som via Båstad, nytt läger i Stockholm samt träningslandskamper mot Finland och Armenien sedan ska ta Sverige till EM-premiären i Sevilla mot Spanien, därpå St Petersburg med dubbla matcher mot Polen och Slovakien och...

Tja, låt oss anta att Spanien vinner gruppen och Sverige blir tvåa så blir det en åttondelsfinal i Köpenhamn den 28 juni. Om, alltså...

– Peter Wettergren pratar om "x-factor", och jag tror att den är en sådan vi kan ha. Målet är att vi ska vara bäst i världen, vi ska ha den bästa gruppsammanhållningen i världen. Det är mitt mål med det här EM:et och då kan allting hända, sa Janne Andersson.

Och tänk så olikt allting kunde ha varit om det inte hade varit för ett förbannat knä. Zlatan Ibrahimovics knä.

Superstjärnans comeback som hade fått oss att våga drömma bortom en åttondels- eller kvartsfinal.

– Men den dörren stängdes förra lördagen. Vi har haft sms-kontakt och att han nu lagt upp video där han rehabar bra är nog bara för att visa att karriären inte är slut, konstaterade Andersson.

ANNONS

I stället har han fått återgå till grunden, ett lag utan Zlatan.

– Men oavsett vilket hade jag inte heller med Zlatan ändrat själva grundprincipen att spela, då hade det blivit rörigt..

– Jag tycker ändå att jag har en större verktygslåda i dag jämfört med 2018 med konkurrenssituation på fler positioner och större taktisk flexibilitet där vi kan ta in olika spelartyper beroende på motståndet. Och flera olika spelartyper från mittfält och framåt.

I stället är det bakom mittfält och framåt som Janne har anledning att oroa sig. Fem ordinarie backar borta av olika anledningar fick honom att kalla in Pierre Bengtsson och Joakim Nilsson.

Fast Granen, Andreas Granqvist, var förstås på plats.

– Alla som har spelat fotboll vet hur viktiga såna personer är som ger energi både i omklädningsrummet och på träningarna. Han och "Ante G” (Andreas Johansson) är på samma nivå som lagkaptener som har ett helikopterperspektiv så för mig var Granen ett självklart val även om han i nuläget är spelare 26, betonade Andersson.

ANNONS