Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mästaren som det slår gnistor om

Halmstads Boxningssällskaps Adolphe Sylvas karriär går i raketfart.

På mindre än fem år har 23-åringen tagit klivet från nybörjare till landslagsman med ett färskt NM-guld på meritlistan.

– Vill man något så kämpar man för det, säger ”Adoo”, som han kallas, när HP-sporten träffar honom på Vidals i Getinge, där Halmstads nya stjärnskott jobbar som svetsare.

Det har gått några dagar sedan Sylva överraskande tog NM-guld i danska Gilleleje efter att ha besegrat norrmannen Jashid Nazari med domarsiffrorna 3–0 i finalen i weltervikt (69 kilo).

– Det är jättestort för mig. Jag kände att jag hade matchen och vann på min teknik och blick, myser han.

Segern var hans fjärde på fem matcher som landslagsboxare och framgångarna i NM samt kvartsfinalplatsen i Strandjaturneringen i Bulgarien för en månad sedan gör att EM i sommar finns inom räckhåll.

– Jag ska till Polen på en tävling om tre veckor och ska även vara med på EM-lägret i Stockholm senare i vår. Sedan får vi se om jag får boxas i EM.

Det går inte att ta miste på stoltheten bland arbetskamraterna på arbetsplatsen. Flera pratar varmt om Sylva och går i boxningsställning när han kommer tillbaka från intervjun.

– Jag har jobbat här i tre år nu och trivs jättebra. Chefen är generös och arbetskompisarna trevliga. Klimatet här är jättebra.

Sylva pratar obehindrad svenska trots att han inte född i landet. Som 15-åring kom han till Sverige med sin mamma och styvpappa från Senegal och bosatte sig i Varberg.

– Min styvpappa jobbade på svenska ambassaden i Dakar och det var där han träffade mamma. Nu är de gifta och jag har fått två lillasystrar, berättar Adolphe.

– Men det var tråkigt att lämna allt bakom sig med kompisar, släktingar och värmen i Senegal, men jag har lätt för att anpassa mig och fick snabbt nya vänner här.

Han spelade fotboll i Trönninge BK och Varbergs Gif i tonåren innan han som 19-åring kom i kontakt med boxningen. Efter ett par år i Varbergs BK flyttade Sylva till Halmstad och BS, där han fick en ny tränare i Ugo Okoro.

– Han är mer än bara en tränare för mig – faktiskt som en pappa. Vi umgås ibland och behöver jag hjälp med något så fixar han det.

I takt med framgångarna har träningsdosen ökat och för att ta nästa kliv har Okoro och Sylva arbetat fram en plan.

– Ja, vi har lagt om träningen och nu handlar det mycket om styrka, kondition och balans. Det är jätteviktigt att ha med sig när jag möter bättre och rutinerade boxare.

 ”Adoo” har alltid haft bra fötter och det tackar han dansträningen, som han höll på med i unga år, för.

Tillsammans med en kompis tävlade han i breakdance och nådde framgångar även på det området.

– Vi gick vidare som halländsk representant till en regionkamp i Karlskrona när jag var 18. Vi både dansade och koreograferade, berättar han.

Trots att Sylva haft en lyckosam tid i ringen är inte nöjd.

– Boxningen har alltid varit en idrott som jag har tyckt om och det som jag strävar efter är att bli proffs. Målet är att få ett kontrakt någonstans i USA eller England.

Först ska han dock försöka ta sig till EM...

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!