Dennis Everberg brottas vid den ryska kassen.

Målskytten efter förlusten: Kan absolut slå dem

Stryk med 1–3 i prestigematchen mot OS-favoriten Ryssland i Channel One Cup. Tre Kronors målskytt Fredrik Pettersson var ändå positiv efteråt:

|

Det var inte långt borta den här torsdagskvällen i VTB Ice Palace i Moskva.

Fredrik Pettersson bombade in 1–0 och sedan hade Dick Axelsson en jättechans fram till 2–0 – men ryske målvakten Vasilij Kosjetjkin stal Färjestadsforwarden på det målet med plockhandsken.

- Får vi 2–0 blir det en helt annan match. Vi gör det ändå bra och matchar ryssarna. Får vi bara spela ihop oss lite mer så kan vi matcha dem, sade Pettersson.

Bästa kedjan

Zurichforwarden blev folkhjälte när han avgjorde VM-guldåret 2012 i Globen med en annan projektil, slagskottsstraffen i kvartsfinalen mot Kanada. Nu var han tillsammans med Joel Lundqvist och Dennis Everberg den bästa svenska kedjan mot Ryssland.

De skapade chanser och smällde på sina motståndare med fysiskt spel – framför allt Lundqvist – i parti och minut.

- Vi försökte bidra med energi och fick fast dem i deras zon. En bra dag hade man kunnat hänga någon till. Det var riktigt kul att spela med dem, det är två stora spelare därute och i forechecken är vi jäkligt tunga, sade Pettersson.

Det var ett prestigemöte mellan OS-favoriten och vårens världsmästare i den sista turneringen före OS i Sydkorea.

"Kört den förut"

Den fina starten hade kunnat bana vägen. Petterssons 1–0-projektil, gick via ribban och in bakom Kosjetkin som inte hann reagera, kom på en tekningsvariant.

- Vi har kört den förut. Joel är en jäkligt bra tekare och Dennis håller upp motståndarna bra. Jag vet vad jag ska göra, i det läget är det vid första stolpen som gäller. Det var ett skönt mål.

Ryssland kvitterade genom tvåmålsskytten Sergej Kalinin i den 13:e minuten av första perioden. Också ett stenhårt skott, men pucken gick in vid främre stolpen och Viktor Fasth, Växjömålvakten, såg inte speciellt nöjd ut.

Han skulle ändå komma att rädda Sverige. I den andra perioden tog ryssarna över fullständigt, vann skotten med 13–3 (38–23 totalt) men Fasth höll länge emot och radade upp viktiga räddningar i matchen.

Kalinin styrde in 2–1 via Jonas Junlands skridsko och sedan avgjorde ryssarna i början av den tredje på en straff. Nikita Gusev överlistade Fasth sedan backen Erik Gustavsson bedömts blockera pucken med handen i målgården i en trasslig situation.

Tre svenska utvisningar i den andra perioden gjorde att ryssarna kunde svänga matchbilden.

- Vi vet att de är superbra, det är bara att hålla oss själva borta från utvisningsbåset så har vi absolut en chans. När de får sina powerplay så lyfter det dem, sade Pettersson.

Hans fina insats gjorde att han tillsammans med sina kedjekamrater tog ett stort steg mot OS. Och Viktor Fasths plats som målvaktsetta i OS-turneringen ser ännu mer gjuten ut än tidigare.

Moskva, TT:s utsände