Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vancouvers Jacob Markström släpper in ett mål av Brett Howden.

Lundqvist gjorde Pettersson poänglös

New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist vann svenskkampen mot succérookien i Vancouver, Elias Pettersson. 20-åringen blev poänglös i 1–2-förlustmatchen i NHL.

Pettersson noterades för fyra skott men Lundqvist stod för några fina räddningar. Efter matchen hyllades Pettersson, som fyllde 20 år på matchdagen, av den 16 år äldre Lundqvist.

- Man ser att Elias är en speciell spelare. Jag trodde han var renodlad målskytt när jag först hörde talas om honom, men inte alls. Han har en riktig hockeyhjärna och gör allt bra, säger Lundqvist till Aftonbladet.

Rangers seger innebär poäng i sjunde matchen i rad och att laget tar sig upp på slutspelsplats.

- Vi är med i varje match. Vi fortsätter att spela smart, och fattar smarta beslut med pucken, säger Lundqvist enligt NHL:s sajt.

Många chanser

Vancouvers poängsvit bröts efter sex matcher.

- Det är tufft precis nu, men jag tyckte att vi spelade en väldigt bra bortamatch. Vi skapade många chanser och kunde ha fått med oss många mål, säger Vancouver-målvakten Jacob Markström till NHL:s sajt och konstaterar att Vancouver hade flera skott i stolpen.

Lundqvist hade ytterligare skäl att fira. Segern innebär nämligen att han vunnit 437 matcher under sin karriär i den nordamerikanska ligan, vilket är delad sjunde plats bland målvakter med Jacques Plante.

- Det är ganska galet. Han är en legendar, en av de bästa genom tiderna helt klart. Han är ganska nära att slå massor av rekord. Att själv vara 20 år och ha sett honom så länge, det är verkligen speciellt att vara en del av det med honom, säger målskytten Brett Howden till nhl.com om Lundqvist.

Svenska straffhjältar

I övrigt var det de unga spelarnas match, där 19-årige Filip Chytil och 20-årige Brett Howden stod för Rangers mål, medan Vancouvers mål gjordes av Nikolaj Goldobin, 23. Jesper Fast noterades för en assist till Howdens mål.

Anaheim besegrade Nashville med 2–1 efter straffläggning. Där avgjorde svenskarna Pontus Åberg och Rickard Rakell genom att sätta sina straffar.