Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Lokalt i topp i årets Aquathlon

Att solen låg på och att vågorna härjade i havet var inget som hindrade de drygt 170 deltagarna i årets Aquathlon i Tylösand. 2000 meter simning och ett halvmaraton var det som gällde för de allra tuffaste.

– Men man kan välja att simma och springa betydligt kortare distanser om man vill. Det är det som blir det roliga, att alla kan vara med här och tävla på samma plats oavsett nivå, säger Anders Björkholm, tävlingsansvarig.

Tylösand Aquathlon and swim är en kombinerad sim- och löptävling, och efter en simtur i havet väntade alltså en löpsträcka.

– Det är lite tjusningen med det. Att man blandar in simningen och dessutom har växlingen som ett moment, när man ska se till att få av sig våtdräkten och göra sig klar för löpningen så snabbt som möjligt, säger Johan Skogmalm, från Team Triathlon & Multisport, som vann klassen 400 meter simning plus sju kilometer löpning.

Bland topplaceringarna i "elitklassen", den längsta distansen, fanns det också många lokala namn. Jonna Hebys, som representerar Halmstad Triathleterna fick en silvermedalj, endast slagen av Eva Nyström.

– Det var ett fantastiskt roligt lopp. Eva är min stora triathlonförebild, så det var väldigt roligt att få tävla mot henne. Hon simmade snabbare än mig, men jag tog igen ganska mycket på löpningen, säger Jonna.

Och på herrsidan tog 18-årige Halmstadsonen Dennis Dukic en bronspeng.

– Jag kom femma förra året, och målet var att ta medalj nu, så det känns roligt.

Dennis som ju också är en talang inom "vanlig" bassängsimning, och var i SM-final tidigare i somras. Därför var det inte förvånande att han var först upp ur vattnet, och snarare fick se sig slagen på löpningen.

– Han som vann (Jamie Hinton, från England) var ikapp mig redan på första varvet. Men han som slutade två kom förbi mig med bara några kilometer kvar, säger Dennis.

Och något som Dennis inte är van vid som bassängsimmare är ju vågorna – vilka var ovanligt starka i Tylösand i dag.

– Ja, det var lite vågigt. Jag tränar ju i princip aldrig i öppet vatten, och är inte så erfaren med det. Man har ju inget att följa här på samma sätt, man får kolla upp och hitta bojarna så man inte simmar snett, säger han.

Även Jonna Hedbys är inne på samma sak:

– Jag har faktiskt tränat mycket på att navigera, men jag kom jättefel och jag tror nästan jag simmade några hundra meter för långt. Men så ska det vara, det är också ett moment i det hela, säger hon.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!