Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fått nytändning. För mindre än två månader sedan bytte Linnéa Bielicz klubb till SK Laxen, nu är hon klubbens största seniorhopp på SM-veckan i Norrköping.

Lokala hopp siktar högt på SM-veckan

Under onsdagen inleds SM-veckan i Norrköping. Årets upplaga är större än någonsin och totalt ska segrare i 48 idrotter koras. Linnéa Bielicz och Björn Karlsson är två lokala hopp som siktar högt.

Borås, som arrangerade SM-veckan 2014 och hade det forna rekordet på 40 deltagande idrotter, får nu alltså se sig slaget av Norrköping. 

Flaggfotboll, islandshäst och rullstolstennis är några av sporterna som i år tillkommit. Idrotten med störst dignitet är dock fortfarande simningen och världsstjärnan Sarah Sjöström är givetvis veckans dragplåster. 

Att hon går till final är på förhand givet och där kan hon, med lite flyt, få möta Linnea Bielicz. 22-åringen slog i fjol till med en fjärde plats på 100 meter frisim och är i år Halmstadklubben SK Laxens största SM-hopp på seniorsidan.

– Förhoppningsvis simmar jag snabbare än ifjol, men konkurrensen är hård på 100 frisim. Speciellt då de som ska simma OS också är med, konstaterar Bielicz som förutom Sjöström får tampas med namn som Michelle Coleman, Louise Hansson och Therese Alshammar.
Bielicz bytte Göteborg Sim mot SK Laxen så sent som för en och en halv månad sedan, men har redan fått en nytändning.

– Att jag bytte klubb berodde på att jag behövde ett miljöbyte. Min förra klubb skulle genomföra gruppbyten som jag inte tyckte om. De satsade inte på eliten och då testar jag hellre något nytt, förklarar Bielicz som dessutom har pojkvän i Halmstad. 

SK Laxen har tidigare förfogat över toppsimmare som Mathias Hageneier, Robin Henriksson och Isac Ladeborn men därefter har det varit tunnsått under flera år. Men 21-åringens intåg gör att klubben återigen har ett namn som kan konkurrera på seniorsidan.

– Ja, på damsidan var väl den senaste Ida Börjesson, men det är säkert 15 år sedan nu, funderar Laxentränaren Fredrik Pettersson.

Bielicz går i vattnet redan i dag och det på distansen hon kanske har störst chans i - 50 meter ryggsim.

Totalt 14 simmare från Laxen (sex seniorer och åtta juniorer) deltar på SM och på juniorsidan ställs störst hopp till talangen Teodor Widerberg, trots en sjukdomsdrabbad säsong.

En som har guld i sikte är orienteringsskytten Björn Karlsson, tävlandes för Halmstads Garnisons IF.

– Jag ska bara springa den ena distansen, masstarten på söndag, men där har jag absolut medaljchans, säger Oskarströmsbon och tidigare har SM-guld i stafett på kontot, men inget individuellt.

– Jag har silver och brons men inget guld individuellt så det hopas jag på nu, säger Karlsson på telefon från Tjeckien där han precis sprungit VM med en åttonde (klassisk långdistans) och en tolfte plats (sprint) som facit individuellt. 

– Det har inte gått så bra som jag hoppats, det är skyttet som varit problemet, konstaterar 34-åringen som inför VM toppade världscupen.

Ett annat lokalt medaljhopp på SM-veckan är Unnaryds DK, vars dragkamp avgörs fredag och lördag.

Fler lokala sportnyheter hittar du här