VM-glädje. Halmstadbon Anders Forselius (till vänster) reser i augusti tillsammans med fem landslagskamrater till Costa Rica för surf-VM. Sebastian Sandblad (till höger) filmar tävlingen.
VM-glädje. Halmstadbon Anders Forselius (till vänster) reser i augusti tillsammans med fem landslagskamrater till Costa Rica för surf-VM. Sebastian Sandblad (till höger) filmar tävlingen.

Lokal tyngd på surf-VM

Sveriges surflandslag har i augusti en tydlig Halmstadtouch på surf-VM i Costa Rica. Linn Birnbo och Anders Forselius håller den lokala fanan högt, när landslaget ska nå nya höjder och stärka nationens färger på världssurfkartan.

ANNONS
|

– Det ska bli riktigt roligt, även om jag inte haft jättemycket tid att träna. Jag får helt enkelt prestera på plats. Vi satsar på att bli bäst i Norden, säger Halmstadsurfaren Anders Forselius.

30-årige Anders Forselius reser i slutet av sommaren till Costa Rica, som enda aktiv i svenska VM-laget, med ett världsmästerskap under bältet. Han tävlade i fjol ensam i svenska laget på VM i Nicaragua, vilket gjorde att han hade svårt att hävda sig poängmässigt, då övriga landslag bestod av sex deltagare som plockade poäng.

I år får han sällskap av tre killar och två tjejer i laget, däribland Halmstaddottern LinnBirnbo, när han återvänder till landet, där han växte upp och startade sin karriär.

ANNONS

– Det blir hemmavatten. Jag får surfa mot lite gamla polare och sådär som surfar för Costa Ricas landslag. Det är även många i laget som varit där och surfat tidigare, så det kommer bli riktigt bra.

Svenskarna kan ändå få svårt att ta sig långt i mästerskapet. Landslaget är lågt seedat på grund av fjolårets VM-resultat, vilket innebär att surfarna får ta sig an de mest etablerade länderna i första omgången.

– Vi har ett bra lag, men lär få det svårt i första omgången. Vi har inte ett jättebra utgångsläge. Costa Ricas och Frankrikes surfare har ju tränat i hela livet med bra förutsättningar, vilket gör det svårt för oss som bor här.

Det skiljer sig av givna skäl mycket mellan vågorna på norra och södra jordklotet. Det innebär att de svenska landslagsmännen får söka sig till andra länder för att få ordentlig träning inför mästerskapet.

Birnbo kom nyligen hem från en sådan resa påBali. Hon surfade under två veckor med Sandra Johanson, som också är med i VM-laget.

– Jag tar framför allt med mig lite självförtroende. Desto mer man surfar ju tryggare känner man sig. Det är stor skillnad på vågorna där och hemma. Jag får dock fortsätta att surfa så mycket som möjligt på hemmaplan och om inte annat träna på andra sätt, säger Linn Birnbo.

ANNONS

28-åringen får i år göra VM-debut. Hon har i flera år tävlat internationellt och knep en individuell 17:e-placering ifjol på EM i Casablanca, men har aldrig tidigare upplevt ett världsmästerskap.

– Det är en annorlunda upplevelse, där man får en energi och ett adrenalin över att stå på startlinjen för sitt eget land som man inte får annars. Det är även speciellt med en lagtävling. Vi får kämpa ihop, säger hon.

Halmstadbon Sebastian Sandblad ska i sin tur filma svenska laget under tävlingen för både olika tv-kanaler och för en film som planeras att komma ut i oktober.

– Det ska bli roligt. Jag har också surfat en hel del, men jag har aldrig tidigare filmat ett mästerskap.

VM pågår mellan 6 och 14 augusti.

ANNONS