Statsminister Stefan Löfven (S) stöttar den svenska OS-kandidaturen på plats i Lausanne. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) stöttar den svenska OS-kandidaturen på plats i Lausanne. Arkivbild.

Löfven ska stötta OS-kampanjen på plats

Snart avgörs Sveriges OS-öde. Både statsminister Stefan Löfven (S) och kronprinsessparet Victoria och Daniel åker till Lausanne för att stötta i samband med omröstningen om vem som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

ANNONS
|

Det har hittills varit oklart om Stockholm OS-kandidatur skulle få politisk stöttning från högsta ort på plats i Lausanne, där omröstningen sker på måndag. I en intervju med TT för en vecka sedan sa Löfven att han skulle "återkomma i frågan".

Nu kommer beskedet – Löfven åker till Schweiz för att ge tyngd åt Sveriges OS-ansökan inför IOK:s delegater.

Statsministerns uttalande kommer i samband med att han är på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

- Vi har ett väldigt bra projekt. Det är viktigt att vi har ett olympiskt spel som är hållbart, både ekonomiskt men också socialt, säger Löfven.

ANNONS

- Jag tänker göra vad jag kan för att Sverige ska få de olympiska spelen.

Tidigare under dagen meddelade hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att vara på plats i Schweiz på måndag.

- Det är en viktig omröstning och de vill visa sitt stöd oavsett utgång, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

"Förenar människor"

- OS är ett stort och viktigt idrottsevenemang som förenar människor. Kronprinsessparet tycker det är spännande att närvara vid omröstningen och stödja Sverige oavsett vem som får OS 2026.

Huruvida paret kommer att hålla någon form av tal inför IOK-delegaterna i samband med den svenska OS-kandidaturens slutpresentation vill Margareta Thorgren låta vara osagt.

ANNONS

- Men det kommer säkerligen vara mycket media och stort intresse.

TT: Vad betyder den kungliga närvaron för Sverige?

- Det är viktigt. Kronprinsessan är där i egenskap av blivande statschef. Att ha kungligt deltagande är inget unikt utan känns rätt så naturligt, statschefens roll är alltid att stödja Sverige, säger Margareta Thorgren.

Även "Foppa" på plats

Sedan tidigare står det klart att den svenska OS-kandidaturen även får hjälp av en rad nuvarande och tidigare OS-medaljörer för att påverka IOK-delegaterna på plats inför avgörandet på måndag. Ishockeyspelaren Peter Forsberg och curlingspelaren Anette Norberg är några av profilerna som reser till Schweiz.

Från regeringen kommer även biståndsminister Peter Eriksson (MP) att närvara i Lausanne.

Det blir antingen Sverige (Stockholm-Åre) eller Italien (Milano-Cortina) som får arrangera vinter-OS 2026.

TT

ANNONS