Johan Untersteiner med hästen Aetos Kronos under Elitloppet 2019.
Johan Untersteiner med hästen Aetos Kronos under Elitloppet 2019. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Ljusa derbytider för Halmstad i jakten på miljoner

Prestationerna var i toppklass och till derbyfinalen på Jägersro står sig Halmstad väl rustat. De tre essen Aetos Kronos, Guzz Meras och Usain Töll kommer finnas i rockärmen i jakten på evig ära och berömmelse och fyra miljoner kronor.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHalmstadtravet||

Allting var dock inte i ett skimmer av guld. Den snöpliga förlusten på målfotot följdes av ytterligare ett bakslag i lottningen. Johan Untersteiner hade säkert lätt att hålla sig för skratt när han drog boll nummer sex och bara spår tolv fanns ledigt. Där gick nästan ridån ner för Johan.

Till finalen får Johan nu svinga sitt trollspö flera varv om det ska kunna bli en upprepning av succén i Sprintermästaren. Den gången slog han också från underläge och knep en överraskande andraplats.

Och att Magnus A Djuse – den friska fläkten från Östersund som numera tillhör Solvallas team – har redan ett väl fungerande trollspö. Det visade han med all önskvärd tydlighet i uttagningen bakom Aetos Kronos.

ANNONS

Magnus vann sitt först travlopp redan som 15-åring och var yngst i landet att komma till 100 segrar. När Jerry Riordan med sitt hököga såg taktkänslan hos Magnus gav han klartecken till den 20-årige jämten att förvalta uppdraget bakom Aetos Kronos.

Strax före start agerade Aetos Kronos något stressad och Djuse valde ett defensivt upplägg. In på slutrundan var det långt fram till täten men Aetos Kronos som var väl understödd av Magnus fick igång det tunga artilleriet och knep förstaplatsen. Magnus gav ett tydligt besked till Riordan att han var mogen uppgiften där allting annat än en seger hade varit en skuffelse.

Halmstad fick två finalister

I Sprintermästaren satsade Wilhem Paal allting på ett kort i finalen med Usain Töll som fanns i det slagna fältet. Det loppet var en nyttig genomkörare och hästen syntes i en ny kostym på Jägersro och andraplatsen togs med mersmak.

Robert Bergh var derbykvalens stora regissör. Hail Mary, Västerbo Lexington och Power fick segervinken och i lottningen blev det drömspår för trion.

När det vankas större lopp håller sig också Daniel Redén framme. Don Fanucci Zet blev ”bara” tvåa i sin uttagning, men på stosidan kvalade Redén in fyra hästar. Diana Zet blir storfavorit och jagar den tredje stora titeln. Tidigare i år har hon vunnit Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

ANNONS

För Halmstads del blev det två finalister via andraplatser för Gina Mearas och Mahma Lane.

Halmstadtravet med i V86 för första gången

För första gången i V86-historien är Halmstadtravet med på ett hörn. Starten på ATG:s nya koncept startade i går och sex V86-omgångar på åtta dagar avslutas med en kittlande jackpot på onsdag.

V75 får ta ett steg tillbaka som festivalbana men har ändå en stark påverkan på sporten och spelet med tre omgångar den här veckan. Jägersros derbykval följs av Bergsåker och Charlottenlund till helgen.

På måndag delas V86-omgången mellan Halmstad och Romme i Borlänge. Att jaga åtta rätt kräver mycket av spelarna och omgången har sina utmaningar. Loppen i Halmstad har överlag en högre sportslig standard och singelstrecken finner jag i Dalarna.

HP:s V86-system 31 augusti

V86 1: 1,2,10. Res: 4–12.

V86 2: 2 Chapuy. Res: 5–9.

V86 3: 1,2,6,7,8. Res: 11–13.

V86 4: 2,4,8,11. Res: 6–9.

V86 5: 1,2,4,7,10. Res: 11–3.

V86 6: 6 Prince Yoda. Res: 5–13.

V86 7: 5,7,10. Res: 3–8.

V86 8: 5 Hands Down D.E. Res: 10–3.

900 rader

ANNONS