Tobias Sana återvände till IFK Göteborg i sommar.
Tobias Sana återvände till IFK Göteborg i sommar. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Lista: Hetaste värvningarna i allsvenskan

Det svenska transferfönstret är stängt. Här är några av sommarens hetaste värvningar i herr- och damallsvenskan.

ANNONS

Herrallsvenskan:

+ Emir Kujovic, anfallare, 31 år

Från: Fortuna Düsseldorf.

Till: Djurgården.

Kommentar: Med drygt två timmar kvar till att transferfönstret skulle stänga slog serieledande Djurgården på stora trumman. Och sportchefen Bosse Andersson log bredast av alla. Kujovic är ett tungt namn, som efter SM-guldet med Norrköping 2015 – då han också vann skytteligan – är ute efter ännu en svensk mästartitel. Den landslagsmeriterade anfallaren har samlat på sig rutin utomlands sedan han lämnade allsvenskan 2016, men frågan är om han är lika bra nu som då?

+ Felix Beijmo, back, 21 år

Från: Werder Bremen (lån).

Till: Malmö FF.

ANNONS

Kommentar: Förvisso bara ett lån, förvisso utan speltid i Werder Bremens A-lag – men det är få som tvivlar på Felix Beijmos kapacitet. 21-åringen blev allsvenskans dyraste backexport när han lämnade Djurgården för Bundesliga i fjol för runt 30 miljoner kronor och nu ska han avlasta MFF på högerkanten i kampen om SM-guldet. En inte helt oladdad övergång med tanke på rivaliteten med Stockholmslaget.

+ Hosam Aiesh, mittfältare/ytter, 24 år

Från: Östersund.

Till: IFK Göteborg.

Kommentar: Hade länge pratat om att han var redo för nya utmaningar och till slut föll alltså valet på Blåvitt för Östersunds fixstjärna och bolltrollare. Fortsätter han att blomstra även på västkusten? Potentialen finns, det vet vi. Vann assistligan i allsvenskan förra året och har petat in sex poäng (tre mål och tre assist) hittills i serien i år. En välkommen kugge i IFK:s jakt på tätklungan.

+ Nabil Bahoui, anfallare, 28 år

Från: De Graafschap.

Till: AIK.

Kommentar: Efter en utlandssejour återvände anfallsstjärnan till AIK på permanent basis. Och blev hjälte direkt. Låg bakom tre av målen i 4–2-segern borta mot AFC Eskilstuna i sin allsvenska comeback och tar plats i ett redan tungt artilleri hos den svenska mästarklubben. Kan tillsammans med spelare som Tarik Elyounoussi, Sebastian Larsson och Henok Goitom bli avgörande i guldstriden i höst.

ANNONS

+ Jonas Knudsen, back, 26 år

Från: Ipswich.

Till: Malmö FF.

Kommentar: Ett redan starkt Malmö blev ännu starkare när Jonas Knudsen skrev på. Den danske landslagsmannen spelade VM förra året och kom på klubblagsnivå med viktig rutin från England, där han gjort 148 matcher i den engelska andraligan. Vänsterbacken, som spelade från start i VM-åttondelsfinalen mot Kroatien, är dessutom en fena på långa inkast och har kommit till Skåne för att vinna titlar.

+ Tobias Sana, mittfältare/ytter, 30 år

Från: Århus.

Till: IFK Göteborg.

Kommentar: En kittlande värvning. Inte minst med tanke på Sanas bakgrund i Blåvitt, klubben där karriären tog fart innan han lämnade för Ajax 2012. Också med tanke på incidenten i skandalmatchen 2016 då han, som Malmö FF-spelare, kastade en hörnflagga mot Göteborgs klack efter att ha fått ett knallskott som briserade intill sig. Blev inbytt mot Falkenberg i måndags och visade klass direkt. Var planens bästa spelare enligt IFK-tränaren Poya Asbaghi.

Damallsvenskan:

+ Anna Anvegård, anfallare, 22 år

Från: Växjö.

Till: Rosengård.

Kommentar: Serieledande Rosengård utökade sin redan starka trupp med ytterligare en VM-stjärna när man plockade in Anvegård. 22-åringen var Växjös bästa spelare i fjol, slutade delad tvåa i skytteligan och har inte varit mycket sämre i år. Var med och tog VM-brons tidigare i sommar och har öst in mål i ligaspelet sedan hon återvände från mästerskapet i Frankrike.

ANNONS

+ Petronella Ekroth, back, 29 år

Från: Juventus.

Till: Djurgården.

Kommentar: Djurgården, med affischnamn som Olivia Schough och Mia Jalkerud, blev ännu mer namnkunnigt när Ekroth valde att skriva på efter hemkomsten från Juventus. Mittbacken har talat öppet om sin tuffa tid i den italienska storklubben, där hon vann två titlar, och ville starta om på nytt hemma i Sverige. Bidrar med erfarenhet och trygghet och har varit given i startelvan sedan återkomsten.

+ Jelena Canković, mittfältare, 24 år

Från: Växjö.

Till: Rosengård.

Kommentar: Ännu en spelare som bytte Växjö mot storfavoriten Rosengård under sommaren. Den serbiska landslagsmittfältaren var en av tre nominerade till årets mittfältare på Fotbollsgalan förra året och har varit tydlig med sina mål att hjälpa Rosengård till ett nytt SM-guld. Fick en pangstart med två mål på sina två första matcher med Skånelaget. Tung på mitten, med en vass vänsterfot.

+ Emma Berglund, back, 30 år

Från: Paris Saint-Germain.

Till: Göteborg.

Kommentar: Den tidigare givna landslagsförsvararen, OS-silvermedaljör 2016, har fått se de senaste åren förstörda av skador. Tiden i PSG blev nog inte vad Berglund hade hoppats på och i maj stod det klart att den trefaldiga SM-guldmedaljören (med Umeå och Rosengård) skulle återvända till Sverige. Men inte till någon av klubbarna hon spelat i tidigare, utan till toppkonkurrenten Göteborg. Startade i 0–0-matchen hemma mot Örebro i slutet av juli, men fick då nya skadebekymmer och tvingades till ett tidigt byte.

ANNONS

+ Sofie Svava, back/mittfältare, 19 år

Från: Brøndby.

Till: Rosengård.

Kommentar: Ett spännande framtidsnamn som genast tagit en fast plats i Rosengårds startelva. Den 19-åriga landslagsbacken, som gjorde debut i Danmarks A-landslag i våras, tyckte att den svenska ligan erbjöd mer bredd än den danska och kom in som ersättare till nyzeeländskan Ali Riley, som lämnade Rosengård för Chelsea inför säsongen. Har gjort ett mål på fem matcher hittills och tycks bara bli bättre och bättre.

Simon Sjöstrand/TT

David Hjorter/TT

ANNONS