Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chad Billins avgjorde Linköpings maratonmatch.

Linköping vann – efter 108 minuter

Åtta minuter in i den tredje förlängningsperioden, då fick Chad Billins taket att närmast lyfta. Linköping vann mot Djurgården efter 108 minuter – den fjärde längsta slutspelsmatchen någonsin.

Djurgården har fortfarande inte vunnit en endaste match i Linköping sedan den 19 oktober 2011. Den snart sex och ett halvt år långa sviten överlevde även kvartsfinal nummer två i vårens SM-slutspel. Detta efter att hemmalagets backstjärna Chad Billins kvitterat till 2–2, med bara tre minuter kvar att spela, med en riktig projektil.

Den 28-årige försvararen nöjde sig inte med det – utan pangade dessutom in segermålet, 3–2, 8.38 minuter in i den tredje förläningsperioden. Den drygt 108 minuter långa matchen är den fjärde längsta i slutspelet någonsin.

- Det här var otroligt viktigt mentalt för oss. Hade inte varit kul att åka tillbaka till Stockholm på torsdag med 0–2 i möten, säger Chad Billins med ett leende.

"Spelade med mer fart"

Djurgården körde ju över LHC i den första kvartsfinalen med hela 6–1 och därmed är matchserien kvitterad, 1–1 totalt.

- Vi var noggrannare och spelade med mer fart i dag. Alla offrar sig och täcker skott, en riktigt bra laginsats. Samtidigt var Jonas Gustavsson fantastisk i målet, framhåller Billins.

Gästerna ledde med både 1–0 och 2–1 – men Linköping vägrade att ge sig.

Under de 48.38 minuterna i förlängningen pendlade det fram och tillbaka med vassa lägen för båda lagen.

- Vi hade ju skott i stolpen och Niclas Bergfors två mer eller mindre öppna kassar. Där måste vi ta vara på någon av chanserna, suckar Djurgårdens assisterande tränare Mikael Håkanson.

Lugn träning att vänta

Chad Billins kände inte till LHC:s långa svit mot stockholmarna.

- Men den förlänger vi gärna hela den här matchserien. Nu gäller det att vi snabbt laddar om till nästa match. Antar att det blir en rätt lugn träning under onsdagen. Sedan ska vi försöka få med oss en seger där.

Under februari månad spelade han OS för sitt USA. Det slutade med stryk i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Nu vill Billins gärna ha en lång vår i Linköping i stället.

- Vi får ta med oss det här spelet till match tre. För det kommer garanterat att krävas samma insats igen, säger han.