Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag skulle ljuga om jag sade att man alltid känner att man är på 100 procent", säger Hedvig Lindahl som har varit petad i Chelsea under våren.

Lindahl: "Det är en snöboll som rullar"

Damfotbollen växer och sommarens VM-slutspel spås bli ett genombrott. Hedvig Lindahl jämför sportens framfart med en rullande snöboll.

- Några står i backen och försöker stoppa den. De är rädda för var de ska stå i den nya världsordningen, men snöbollen stannar inte, säger Hedvig Lindahl om det växande intresset inför sommarens världsmästerskap i Frankrike.

På fredagen startar landslagets VM-läger i Båstad, och för Hedvig Lindahl är det inte första gången hon står inför ett stort mästerskap med det svenska landslaget. Med sina 157 landskamper är 36-åringen den målvakt som har spelat flest landskamper i svensk historia och hon har varit ordinarie i landslaget i drygt 14 år.

"Finns alltid tvivel"

Men på ett år har tillvaron för målvaktstjärnan förändrats påtagligt: från att i fjol ha blivit uttagen i världselvan, framröstad av spelarkollegorna, till att ha hamnat i frysboxen i Chelsea och knappt fått någon speltid alls under våren.

Nu är hon klubblös.

TT: Är du orolig över formen?

- Jag skulle ljuga om jag sade att man alltid känner att man är på 100 procent. Det finns alltid tvivel i precis allt man gör, men det är väldigt lite. Skulle det finnas något jag tvivlar på kommer jag att hinna justera det på träningarna inför VM, säger Hedvig Lindahl.

För Sverige, rankat nia i världen, väntar ett VM-slutspel där motståndet i gruppspelet är regerande världsmästaren USA, samt Chile och Thailand.

- Alla matcher i ett VM är tuffa, men på pappret ska vi kunna slå både Chile och Thailand. Där är marginalerna större än mot exempelvis USA eller i utslagsmatcher.

"Kan gå långt"

TT: Vad är en realistisk målsättning för Sverige?

- Man kan egentligen inte förvänta sig mer än topp tio i ett VM. Men min känsla är att det kan bli bättre. Vi har haft bra resultat med oss under Peters (Gerhardsson, förbundskapten) ledning, även om det har varit några plumpar också. Det får mig att tro att vi kan gå långt, säger hon och fortsätter:

- Vi har också några gamla gnetar som jag själv, Nilla (Fischer), och (Caroline) Seger. Jag tror att vår mästerskapserfarenhet är ganska stor och att jag hoppas att vi kan förmedla den till de andra i laget. Det kommer att bli viktigt för det är många matcher till finalen.

Oacceptabla skillnader

Inför sommarens VM-slutspel har matchbiljetter sålts i rekordfart: finalen, semifinalerna och flera gruppspelsmatcher, däribland Sveriges match mot USA, är alla utsålda. Turneringen spås bli ett genombrott för damfotbollen.

- Det har pratats länge om att det här blir det största någonsin. Det är nu det händer, säger Hedvig Lindahl.

Samtidigt är damfotbollen på frammarsch globalt vilket märks i både publiksiffror, medialt intresse och växande intäkter – även om nivåerna är långt från den penningstinna herrfotbollen.

Hedvig Lindahl säger att man borde se damfotbollen och herrfotbollen som två ben på samma kropp.

- Vänsterbenet, som är damfotbollen, blir starkare men högerbenet blir starkare ännu snabbare och det är det som är problemet.

TT: Blir man trött på att hela tiden jämföras med herrfotbollen?

- Det är en viktig diskussion att ha, för kön ska inte vara direkt avgörande för om du lyckas eller inte och det är inte okej att det är så stora skillnader som det är. När klyftorna ökar måste vi säga stopp. Men ja, det är mycket mer intressant att bara prata om damerna när man ser alla framsteg som tas.