Djurgårdens firar ett av målen i bortasegern mot Linköping.
Djurgårdens firar ett av målen i bortasegern mot Linköping.

Lilja sänkte sitt gamla lag

Linköping ledde med 3–1 och var på väg mot åttonde raka hemmasegern i SHL. Då vände Djurgården det fullsatta toppmötet och vann med 4–3 efter straffar. Stor hjälte blev Jakob Lilja – som tryckte in de två sista målen mot sitt förra lag.

ANNONS
|

LHC:s tunga svit är bruten – och bakom förlusten låg inte minst Lilja. Den 25-årige forwarden var tillbaka i den arena som de tre senaste säsongerna var hans hemmaplan.

Han åkte därifrån som matchvinnare – för sitt nya lag Djurgården.

Först kvitterade Jakob till 3–3 efter ett tungt och rappt direktskott – sedan var han den enda som lyckades göra mål på straffarna.

Speciella känslor

Två raka mål på slutet – och ordnad bonuspoäng tillsammans med målvakten Adam Reideborn.

- Så jäkla skönt, jag har missat för många chanser på sistone. Men nu satt skotten när det som bäst behövdes. Och givetvis kändes det lite extra just mot Linköping, säger Lilja leende.

ANNONS

Anfallaren har efter tretton spelade matcher redan öst in 18 poäng (fem mål och tretton assists) – och är bara fem poäng från vad han levererade som mest med LHC under en hel säsong.

- Dels får jag spela powerplay i Djurgården, vilket jag nästan aldrig fick chansen i med Linköping. Det blev som att jag hamnade i ett fack där, inleder Jakob förklaringen till framgångarna.

- Och så har jag ju grymt bra kedjekompisar i Jacob Josefson och Daniel Brodin. Josefson är helt klart en av de bästa jag spelat med.

Hela linan blev nyligen uttagen i Tre Kronor – där Lilja får göra debut.

- Jag har spelat i ungdoms- och juniorlandslag, men aldrig i A-landslaget. Det är en stor ära och ska bli grymt kul.

ANNONS

Tappade kontrollen

Östgötarna – som alltså hade åtta raka vinster hemma – tog ledningen med 3–1 i början av den tredje perioden och verkade ha kontroll på läget.

Men laget klarade inte av att hålla undan och åkte på tredje raka förlusten.

- Nu hände det på nytt att vi hade ledningen på slutet, men ändå tappade. Det är förstås inte bra och vi drog på oss för många utvisningar i sista perioden, kritiserar assisterande tränare Johan Åkerman.

Backen Mattias Bäckman smällde in sina två första fullträffar för säsongen – men de räckte inte mer än till en poäng.

- Linköping är ändå det bästa laget vi har mött hittills. Det märks att de har en massa självförtroende på hemmaplan och det var ett härligt drag med fullsatt på läktarna, säger Jakob Lilja.

LHC kan få en snabb revansch. Redan på torsdag möts lagen igen i Stockholm.

ANNONS
TT

ANNONS