Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spelarna i Linköping deppar efter lagets sjunde raka hemmaförlust.

LHC ställs mot mästarlaget HV71: "Perfekt"

Linköping får ett eventuellt avgörande på bortaplan mot regerande mästarlaget HV71 i SM-åttondelsfinalen. Kanske lika bra det. Under lördagen åkte man på sjunde raka förlusten hemma efter 1–3 mot Växjö.

När Linköping fick stryk mot Växjö stod det klart att man blev nia i tabellen och skulle ställas mot HV71 eller Luleå i åttondelsfinalen.

Svaret blev ett derbyaktigt möte med regerande svenska mästarlaget HV71. Ett lag LHC plockat åtta av tolv möjliga poäng mot i vinter, samtidigt som klubben bara tagit tre poäng mot Luleå.

- Både sett till betydligt kortare resor och att det blir mer publik i derbyt mot HV var det perfekt för oss, säger forwarden Sebastian Karlsson.

Han fortsätter:

- Men sportsligt tror jag inte att det spelar någon roll vilket lag vi möter. Det har varit väldigt jämna matcher mot båda lagen. Däremot blir det en mer offensiv och underhållande hockey med hög fart mot HV. Luleå är lite mer defensivt inriktat.

Tung svit

1–3 mot Växjö var östgötarnas sjunde raka förlust i den egna arenan.

Därför kanske det inte gör något med en avgörande match på bortaplan.

- Det är en väldigt tråkig svit, aldrig kul att förlora inför de egna fansen. Men allt sådant är nollställt nu. Det har ingen betydelse hur det gick i grundserien nu när allt börjar om från noll, säger Sebastian Karlsson.

LHC börjar borta i Jönköping på måndag. Samtidigt kan Växjö ta det lugnt och ladda inför kvartsfinalerna som inleds kommande söndag.

- Klart att jag hellre tagit att vi vunnit serien med 20 poäng. Men nu är läget som det är. Vi ska göra allt för att ta oss till kvartsfinal.

Smålänningarna i Växjö kom upp i totalt 116 poäng – vilket är nytt rekord i SHL sedan 52 omgångar infördes.

Pettersson vann poängliga

Dessutom lyckades Elias Pettersson vinna hela poängligan. Efter att ha stänkt in målet fram till 2–0 under lördagen nådde han 56 poäng; 24 mål och 32 assists.

- Helt enastående bra av en rookie. Han har varit suverän bra hela säsongen, hyllar tränaren Sam Hallam.

LHC hade ett par vassa chanser av Andrew Gordon och Tony Mårtensson i den första perioden. Annars var det Växjö för hela slanten.

Efter Brenan Shinnimins 2–0 kändes vinsten stensäker. Men Linköping vaknade i sista perioden, reducerade genom Henrik Törnqvist och hade flera bud på kvittering. Då svarade Viktor Fasth för räddningar av hög klass.

Andrew Calofs 3–1 tog sedan knäcken på LHC – som förlorat samtliga möten mot Växjö i vinter.

- I början av matchen spelade vi mer för vår överlevnad i stället för att göra skillnad kändes det som. Sedan steppade vi upp och kunde ju mycket väl ha kvitterat. Det är så det måste se ut när vi går in i åttondelsfinalen, säger LHC-tränaren Dan Tangnes.