Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonathan Levi, till höger, blev matchhjälte för Norrköping.
Jonathan Levi, till höger, blev matchhjälte för Norrköping. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Levis första hattrick sänkte Varberg

En tursam frispark, ett ovanligt nickmål och en smekande skruv i bortre krysset.
Jonathan Levi gjorde sitt första hattrick i allsvenskan. Och tog med sig matchbollen hem till Norrköping.
– Frugan får inte en kram ikväll, säger Levi efter 3–1 borta mot Varberg.

IFK Norrköping hade förberett sig mentalt på den tuffa utmaning det är att åka till Varberg och försöka hämta hem poäng.

Laget gjorde det hårda och ibland skitiga jobb som var nödvändigt. IFK-spelarna tog de löpmeter som behövdes och satte till i närkamperna så som det krävdes.

– Det var inte världens sexigaste fotboll, men jag är otroligt stolt och imponerad av karaktären och attityden som vi visade idag. Vi visste att det skulle bli mycket fajt och mindre tiki-taka och finlir som vi egentligen vill ha, säger Jonathan Levi.

Två tunnlar

Men ett antal sevärdheter fixade Norrköping mitt i grovjobbandet. Ofta var Levi involverad. Han gjorde retsamma tunnlar på Junes Barny och Gustaf Norlin.

Och två av högerforwardens mål var riktigt vackra.

Men först kom det tursamma.

Frispark från närmare 30 meter i 25:e minuten. Sead Haksabanovic och Jonathan Levi vid bollen.

– Jag sa till Sead att jag inte når fram därifrån och att jag inte kunde ta den. Men han såg tveksam ut. Sead och flera andra sa: ”Ta den!”.

Och Levi tog den. Skottet studsade på en hoppande hemmaspelare i muren och det blev omöjligt för Varbergsmålvakten August Strömberg att klara riktningsförändringen.

– Ibland behöver man såna turmål också. Det var kanske det jag behövde idag för att få fram de två andra.

2–0-målet hade sitt ursprung i en klackspark från Isak Bergmann Johannesson. Och Christoffer Nyman väggade tillbaka med ytterligare en klack.

Bergmann Johannessons inlägg prickade pannan på en högt hängande Levi som placerade nicken exakt. Han pekade förvånat på sitt huvud medan han måljublade.

– Jag blev jättechockad. Plötsligt kunde jag hoppa! Jag kände mig som Ronaldo. Otroligt. Jag vet inte var det där kom ifrån. Detta var mitt första nickmål sedan 2016 när jag spelade med Landskrona i division 1, säger Levi och ler.

”Coolt med Europa League”

Vid 3–1-målet fick han en volleypassning på ett tillslag av Alexander Fransson. Levi siktade med sin vänsterfot och vred in bollen i bortre krysset via fingrarna på August Strömberg.

– Lite störigt att målvakten var på den. Men det blev ju snyggt till slut ändå. Otroligt fräck känsla att göra första hattricket i allsvenskan.

Och matchbollen släppte han inte ifrån sig. Den tog Jonathan Levi med på bussen hem till Norrköping.

– De försökte smyga undan den, men den bollen skulle jag bara ha. Frugan får inte en kram ikväll.

IFK Norrköping är nu uppe på andra plats i tabellen med samma poäng som trean Elfsborg. Men Häcken är bara en poäng efter och har två matcher färre spelade.

– Nu spelar vi för att ta en kvalplats till Europa League, säger Levi. Några av oss i truppen har spelat där förut. Det är jävligt coolt och jag vill verkligen uppleva det igen med det här laget och den här klubben.

Jakob Lundberg/TT