Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
V75 i Halmstad förra helgen kördes inför tomma läktare. Bild: Lars B Persson

Thomas Engman: Levande travsport i mikroskopisk form – det känns helt rätt

Den svenska travsporten går fortsatt mot strömmen och låter aktiva och hästar tävla vidare under strikta förhållningsregler och inför tomma läktare.
I flera andra europeiska centralförbund har man i olika takt stängt all tävlingsverksamhet.

Svensk Travsport (ST) känner sig trygga i bedömningen och i dagsläget finns det inget som pekar mot att följa övriga Europa med att stänga banor.

En levande travsport även om den befinner sig i en mikroskopisk form känns helt rätt. Hästarna måste samtidigt röra på sig och de befinner sig inte i kedjan av smittan.

Kunskapen ligger på en hög nivå hos dem som sköter om hästarna och inget går till spillo för djurens bästa. Och skulle det av någon anledning dyka upp sjukdomar stoppas givetvis verksamheten.

Det senaste landet som släckte ner tävlingarna var Frankrike och här försvinner i ett första läge 120 tävlingsdagar. Bland de första länderna som införde tävlingsstopp var Danmark med åtta travbanor och en galoppbana och enligt sportchefen René Jensen växte beslutet fram.

En faktor som spelar roll för travsporten i Danmark är att man har del av ekonomiska medel från kulturministeriet. Och när Danmark som nation gick ut med tämligen strikta restriktioner för medborgarna och gränsstopp blev följden med stängning en naturlig del.

René Jensen håller olika scenarion i luften för att kunna styra om ifall det sker ändringar i myndigheternas beslut. Under fredagen planeras ett nytt möte för travsporten men troligen blir det inga tävlingar i Danmark under mars förklarar René Jensen.

Tränarna i Danmark och Norge hade från början av stängningen ett andningshål mot Sverige att kunna anmäla och tävla i grannlandet. Den möjligheten försvann nästan helt när nya rekommendationer under veckan kom från ländernas myndigheter om att undvika resor till och från länderna.

Nästa stora steg i planeringen och processen för länderna är att hantera storloppen som står för dörren. Höjdpunkter som Copenhagen Cup på Charlottenlund den 17 maj och två veckor senare elitloppet på Solvalla kan ligga i farozonen. Det är tunga pjäser att förvalta och många personer och organisationer som berörs i olika grad.

De sportsliga prestationerna ramlar trots allt lite under radarn även om hästar och tränare håller fanan högt. Den historiska V75-dagen i Halmstad inför folktomma läktare gick i hemmalagets tecken med fem segrar och flera av de vinnande hästarna kommer vara heta segerbud i finalerna.

Till den kommande tävlingen med V64 på menyn kommer ske några intressanta starter. Jerry Riordans Feel The Rush har inlett karriären mycket lovande. Fyraåringen gör sin sjätte start men uppträder redan som en presumtiv topphäst och är ett förslag till singelstreck. Johan Untersteiner selar ut Can Lane i årsdebut och det är en häst med potential. Från Kalmar kommer Devs Dragon som tänt till på allvar och får Carl Johan Jepson i sulkyn.

Fler lokala sportnyheter hittar du här