Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bob- och rodelbanan i Sigulda i Lettland.

Lettlands statsminister säger ja till OS

Den svenska OS-kandidaturen kan bocka av ytterligare en punkt för att göra ansökan komplett. Medarrangören Lettlands statsminister Arturs Krisjanis Karins har utlovat sitt fulla stöd för Stockholm-Åre 2026.

I ett brev till Sveriges olympiska kommitté (SOK) skriver Karins:

”Det blir ett unikt tillfälle för oss att visa upp vår förmåga att organisera sportevenemang på högsta nivå, samt att utveckla den nationellt viktiga sportinfrastrukturen. Låt oss tillsammans arbeta för att få äran att stå som värd för de olympiska spelen 2026.”

Lettland ska arrangera kälksporterna bob, rodel och skeleton vid banan i Sigulda, om Sverige får OS 2026.

Den avgörande frågan kvarstår dock – att Sveriges regering ska ge säkerhetsgaranti för spelen.

Den 12 april ska SOK lämna in den slutgiltiga ansökan till vinterspelen 2026. Både statsministern Stefan Löfven (S) och idrottsministern Amanda Lind (MP) har lovat att beskedet om säkerhetsgarantin ska komma före den 12 april.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har dock lovat att vara pragmatisk, att man kan vänta på garantin ända fram till omröstningen den 24 juni om det skulle behövas.

Säkerhetsgarantin innehåller löften om att ge visum till dem som kommer till OS, skydd för mänskliga rättigheter samt löften om den yttre säkerheten och viktig service.

Tidigare i veckan lovade Italiens premiärminister Guiseppe Conte att skriva på för en säkerhetsgaranti under veckan. IOK:s utvärderingskommission är just nu i Italien för att gå igenom Milano-Cortina d'Ampezzos ansökan.