Robin Lehner gör en av sina 25 räddningar i Islanders 4–1-seger borta mot Pittsburgh.

Lehner stängde till – Pittsburgh i brygga

Pittsburgh är riktigt illa ute i Stanley Cup-slutspelet. I New York är det gladare miner. NY Islanders vann även match tre, och har nu en 3–0-ledning och matchboll i åttondelsfinalserien.

|

New York Islanders, med svenske Robin Lehner som målvakt, är en seger ifrån avancemang till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet.

Under söndagen blev det en 4–1-seger på bortaplan – vilket innebär en ledning med 3–0 i matchserien över bäst av sju matcher. Islanders, som är i sitt första slutspel sedan 2016, är därmed en seger från att slå ut Pittsburgh och storstjärnan Sidney Crosby (poänglös i de tre första matcherna).

Pingvinerna från Pennsylvania vann så sent som 2017 sin andra raka Stanley Cup-buckla, men fick förra året respass redan i andra omgången mot Washington (som senare gick vidare och vann alltihop). Nu är Pittsburgh en match ifrån att åka ur redan i första slutspelsrundan.

Det började dock bra i match tre när Garrett Wilson (assisterad av svenske Marcus Pettersson) gav hemmalaget ledningen 12.54 in i första perioden.

Islanders stjärna Jordan Eberle tystade dock hemmapubliken med sitt tredje slutspelsmål på tre matcher en knapp halvminut senare, och Brock Nelson satte 2–1 för gästerna ytterligare en dryg minut senare.

Leo Komarov och Anders Lee fastställde slutresultatet i tredje akten.

Robin Lehner i Islanderskassen stod för 25 räddningar.