New York Islanders Robin Lehner i målet mot Buffalo.
New York Islanders Robin Lehner i målet mot Buffalo.

Lehner fick gott slut på jobbigt 2018

Det var de svenska New York-målvakternas nyårsafton i NHL-ishockeyn. Såväl Robin Lehner som Henrik Lundqvist storspelade och ledde Islanders respektive Rangers till segrar.

ANNONS
|

Robin Lehner kom på nyårsafton tillbaka till det Buffalo han lämnade efter förra säsongen. Och som han gjorde det. Målvakten var mannen bakom New York Islanders fjärde raka seger, nu med 3–1.

Lehner hade mycket revansch att kräva mot sina gamla lagkamrater. Och motivationen hjälpte.

- Den här segern kändes bra. Det var lite konstigt där ute, och kanske den svåraste matchen jag spelat i min NHL-karriär, säger svensken till nhl.com.

ANNONS

Hjälp mot missbruk

Robin Lehner gick i september ut med att han under en lång period kämpat mot missbruk som i våras till slut ledde till depression och självmordstankar. I ett öppet brev berättade Lehner om sin svåra tid: "Jag drack en kasse med öl om dagen för att stilla mina demoner och tog sedan piller för att kunna somna", skrev Lehner, som var nära att ta sitt liv flera gånger.

Han fick efter förra säsongen hjälp av NHL och spelarfacket och skrevs in på ett behandlingshem i Arizona.

Svenskens 39 räddningar på nyårsaftonen innebär att han nu har bäst räddningsprocent av alla målvakter i hela ligan. Dessutom noterades 27-åringen för en assist till Ryan Pulocks 3–1 i öppen kasse.

Lundqvist matchhjälte

Henrik Lundqvist räddade ett New York Rangers som med mycket möda bortabesegrade St Louis med 2–1.

- Det var intensivt. Men det var kul, det var roligt att kämpa. Som målvakt blir du laddad när du ser att de andra kämpar lika hårt som du och då vill du spela ännu bättre, och göra ännu fler räddningar, säger Lundqvist på Rangers Twitter-konto.

ANNONS

St Louis vann skottstatistiken med 38–22 och pressade under matchens sista hälft Rangers allt längre ner i egen zon. Bara en storspelande Lundqvist stod i vägen. St Louis tog en tidig ledning innan Ranger kunde vända genom bland annat ett mål av norrmannen Mats Zuccarello.

- Vi kanske inte gjorde vår bästa match, men vi kämpade hårt. I slutändan är det det som gör att du vinner matcher i den här ligan, säger Lundqvist.

Segern var Rangers andra raka, men laget har fortfarande en bit kvar till att nå Stanley Cup-slutspelet, och laget behöver fler kämpasegrar för att ta sig dit.

- Vi hade ett bra möte inom laget för några dagar sedan. Om vi inte borrar ner huvudena och fortsätter kämpa de närmaste veckorna är vi förmodligen borta. Vi vet vad vi behöver göra, nu måste vi bara göra det, säger Lundqvist.

ANNONS
TT

ANNONS