Kristoffer Olsson. Arkivbild.
Kristoffer Olsson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Landslagsspelaren Kristoffer Olsson i respirator

Landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson är allvarligt sjuk och vårdas i respirator på Århus sjukhus.
28-åringen har drabbats av akut hjärnsjukdom, enligt hans danska fotbollsklubb Midtjylland.
"Det är tunga nyheter och vi hoppas att allt kommer sluta väl", säger landslagschefen Stefan Pettersson i ett uttalande.

ANNONS

Läkare arbetar just nu på att fastställa en diagnos för att kunna sätta i gång med rätt behandling.

Olsson förlorade medvetandet i sitt hem i tisdags förra veckan och fördes då till Århus universitetssjukhus, där han blev lagd i respirator.

"Är svårt nu"

– Det är svårt nu. Det är en fantastisk människa, säger svenske Joel Andersson, lagkamrat med Olsson i Midtjylland, till Aftonbladet.

Den akuta hjärnsjukdom han drabbats av ska inte ha orsakats av några yttre faktorer eller att den svenske landslagsmittfältaren ska ha råkat skada sig själv, enligt klubben.

Svenska fotbollförbundet skriver på X att de nåddes av nyheten på tisdagsmorgonen.

ANNONS

"Hela den svenska fotbollsfamiljen tänker på dig och hoppas att du snart tillfrisknar. Våra tankar går också till Kristoffers nära och kära i denna svåra stund", skriver förbundet.

"Vi tänker på Kristoffer och hans familj i denna svåra stund och följer utvecklingen. Vi är säkra på att klubben gör allt för att hjälpa honom och vi finns här som stöd om det är något vi kan bidra med", säger landslagschefen Stefan Pettersson.

I Sverige har Olsson gjort två säsonger för AIK i fotbollsallsvenskan och 2018 var han en av de bärande när Solnaklubben tog SM-guld.

"Alla i AIK Fotboll är djupt påverkade av hans plötsliga sjukdom och våra tankar och fulla stöd går till Kristoffer och hans familj. Kämpa Koffe!", skriver AIK på X.

Spelade i EM

Kristoffer Olsson har gjort 47 A-landskamper för Sverige och hoppade exempelvis in när landslaget i november mötte Estland i EM-kvalet. Han spelade från start i samtliga fyra matcher under EM 2021 när Sverige åkte ut i åttondelsfinal.

"Alla i FC Midtjylland är självklart djupt berörda av Kristoffers plötsliga sjukdom och våra tankar och fulla stöttning går till Kristoffer och hans familj", skriver klubben på sin hemsida.

Kristoffer Olsson, i mitten, under en landslagssamling i oktober förra året. Arkivbild.
Kristoffer Olsson, i mitten, under en landslagssamling i oktober förra året. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Fakta: Kristoffer Olsson

Född: 30 juni 1995 (28 år) i Norrköping.

Position: Mittfältare

Moderklubb: Sleipner.

Klubbar som junior och senior: IFK Norrköping –2011, Arsenal 2011–2014, Midtjylland 2014–2017, AIK 2017–2019, Krasnodar 2019–2021, Anderlecht 2021–2022, Midtjylland 2022–.

A-landskamper/mål: 47/0.

Mästerskap för A-landslaget: EM 2021.

Källor: Svenska fotbollförbundet och transfermarkt.com

ANNONS