Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska fotbollsherrarnas landslagschef Stefan Pettersson under söndagens pressträff dagen efter EM-kvalmatchen mot Rumänien.

Landslagschefen: "Vi har inget att dölja"

Två uppmärksammade nyheter de senaste dagarna rör upp känslorna i fotbollslandslaget. Landslagschefen Stefan Pettersson är både oförstående och kritisk till viss rapportering om Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg.

I början av förra veckan uppgav TV4:s Fotbollskanalen att Nilsson Lindelöf lämnade återbud delvis för att kompisen John Guidetti inte togs ut. Det skulle inte enbart handla om att mittbacken, som snart ska bli pappa, hade anfört personliga skäl.

Uppgifterna dementerades av förbundskaptenen Janne Andersson på en presskonferens i måndags.

Sent på lördagskvällen, efter 2–1-segern mot Rumänien i EM-kvalpremiären, uppgav Aftonbladet att Emil Forsberg hade meddelat att han tänkte lämna samlingen efter att ha blivit utbytt i matchen.

Tidningen hänvisade till källor.

- Vi står fast vid vår publicering och att våra uppgifter är riktiga, säger reportern Johan Flinck på Aftonbladet till TT.

Kände av gammal skada

Forsberg flög på söndagen mycket riktigt hem till Leipzig, men enligt landslagsledningen för att han hade känt av en gammal skada. Såväl Janne Andersson som landslagschefen Stefan Petterson var oförstående till uppgifterna om Forsberg.

- Uppenbarligen vill någon eller några röra till det. Men jag kan inte spekulera kring de uppgifter ni journalister får. Men jag tycker att det är tråkigt så klart. Det är klart att det stör och tar energi, säger förbundskaptenen.

- Vi har inget att dölja. Vem skulle tjäna på det? Aftonbladet säger att man visste i går (lördag) att Forsberg skulle åka hem. Det kan de inte ha vetat eftersom vi pratade med honom i förmiddags. Då togs det här beslutet, säger Pettersson.

TT: Menar du att Aftonbladet har hittat på det hela?

- Det vet jag inte. Det tror jag inte att de har gjort. De kan ha fått uppgifterna från någon annan. Jag har ingen aning, men det verkar väldigt konstigt att någon ska hitta på en sådan här sak. Varför ska man det?

Misstänker inte läckor

TT: Misstänker du att det finns någon eller några inom eller nära landslaget som medvetet läcker enligt er felaktiga uppgifter till medierna?

- Min tolkning är att vi inte kan ha haft något läckage i och med att beslutet (om Forsberg) togs i förmiddags. Inget var bestämt i går. Det är klart att man själv börjar fundera. Men vad blir bra av det? Ingenting, vad jag kan komma på. Det är otroligt märkligt med de här uppgifterna, säger Stefan Pettersson.

TT: Pratar ni internt om det?

- Det är klart att vi pratar om det när det skrivs sådana här saker. Emil undrar också var fan allt det här kommer ifrån. Vi säger samma sak. Var kommer det här ifrån?

Stefan Pettersson avfärdar bestämt medieuppgifterna om Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg. Att Nilsson Lindelöf skulle vara sur för att Guidetti inte är med betraktar han som rent nonsens.

- Det vet jag inte ens om det är värt att kommentera. Det är professionella fotbollsspelare, inget annat.

"Hoppas de är källkritiska"

Pettersson menar att vissa medier borde förhålla sig mer kritiskt till uppgifter som de om Nilsson Lindelöf och Forsberg.

- Jag vet ju inte vilka källor de använder sig av. Jag hoppas att de är källkritiska. Men det är klart att från vår sida börjar man undra hur noga vissa uppgifter kollas, trovärdigheten i dem och det sunda förnuftet. Hallå, inte åker någon hem för att han har blivit utbytt. Har det någonsin hänt? Det tror jag inte. För oss är det här ett onödigt energiläckage, säger Stefan Pettersson.

Han är samtidigt självkritisk.

- Det är klart att man kan diskutera hur vi ska hantera sådana här uppgifter.

Varken Stefan Pettersson eller presschefen Jakob Kakembo Andersson svarade på lördagskvällen när Aftonbladet sökte kommentarer om de uppgifter man hade om Emil Forsberg.