Marika Domanski Lyfors. Arkivbild.
Marika Domanski Lyfors. Arkivbild.

Landslagschefen: "Jag är chockad och ledsen"

Beskedet att en svensk spelare utsatts för en våldtäkt och grova sexuella trakasserier möttes av bestörtning i landslaget.

ANNONS
|

I Kvällsposten berättar en damallsvensk fotbollspelare om upprepade sexuella trakasserier och om hur hon blev våldtagen av en betydligt äldre spelare.

Händelsen blev omedelbart ett samtalsämne mellan landslagsspelarna inför landskampen mot Frankrike i Bordeaux.

- Det var naturligtvis chock, sorg och bestörtning i morse när det kom ut. Jag fick känslan att spelarna tyckte att det var förskräckligt att en spelare kan utsättas för det här, säger en märkbart tagen Marika Domanski Lyfors.

ANNONS

Nytt för landslagschefen

Hon hoppas att det är en enskild, tragisk händelse.

- Jag har jobbat många år inom svensk elitfotboll och inte stött något sådant här tidigare. Därför är det riktigt bra att hon vågar berätta och stå upp för vad hon har blivit utsatt för, men ett fall är ett fall för mycket.

TT: Finns det risk att det finns fler?

- I så fall hoppas jag att det kommer fram fler berättelser. Jag tycker det är modigt av den här spelaren att berätta. Vi måste se till att det aldrig händer igen. Vi måste pumpa ut budskapet om våra värdegrunder, hur vi vill att det ska vara i vårt samhälle över huvudtaget.

"Måste vara nog nu"

TT: Vad kan ni i förbundet konkret göra mer än att prata om värdegrunder, som är populära i alla sammanhang numera?

- Jag tror att det är viktigt att man är rak och ärlig. Om det är någon som varit utsatt för något är det viktigt att man verkligen vågar prata om det. Den här tjejen har visat ett stort mod. Är det fler så måste vi fram med det. Nu måste det vara nog.

ANNONS

TT: Kan det behövas en visselblåsarfunktion?

- Jag tror att det som hänt på sistone verkligen bevisar att vi fått nog. Nu måste vi bestämma oss för hur vi ska vara mot varandra. Jag tror att alla kommer att vara mycket noggrannare och ta saker på största allvar när det väl händer något, säger Marika Domanski Lyfors.

Bordeaux, TT:s utsände

ANNONS