Förberedd. Ronja Persson och hennes voltigelag är redo för EM. I förgrunden hästen Achim.
Bild: Peter Korpi
070-3127544 peter.korpi @hallandsposten.se
Förberedd. Ronja Persson och hennes voltigelag är redo för EM. I förgrunden hästen Achim. Bild: Peter Korpi 070-3127544 peter.korpi @hallandsposten.se

Laholmslaget laddat inför voltige-EM

Över hälften av tjejerna i laget som ska representera Sverige i EM är från Laholm. En av dem är linföraren Ronja Persson.

ANNONS
|

Ronja Persson har förberett sig själv, sitt lag och sina hästar minutiöst inför mästerskapet.

– Jag ser till att vara i stallet så mycket som möjligt, säger hon. Jag har lagt jobb och sånt åt sidan för att kunna satsa helt på EM.

När alla förberedelser som kan göras är gjorda återstår nu en spänd förväntan inför mästerskapet.

– Jag är riktigt nervös! Men när man väl kommer ner dit och äntligen får börja tävla kommer allt bli lugnt. Då bara gör man det man ska. Det finns inget som stör.

Voltige har anor från Romarriket. Men den form som nu utövas är en relativt ny sport som utvecklades i mitten av 1900-talet. Enklast förklarat är det gymnastik på hästrygg. En linförare, i Sveriges fall Ronja, står i mitten av en cirkel, eller volt, med 15 meter i diameter. Hon ser till att hästen galopperar i rätt takt runt henne. Att hästen galopperar i jämn takt är viktigt eftersom så många som tre personer ska befinna sig på den samtidigt och utföra olika gymnastiska övningar till musik.

ANNONS

Att ha tre gymnastiserande människor på sin rygg är ett stressmoment för vem som helst. Därför krävs det att hästarna är lugna, har ett gott temperament och dessutom klarar av att koncentrera sig på att hålla en jämn galopp – även vid ett EM när människor applåderar och kameror blixtrar.

De tre hästarna som Sverige skickar, Tornado, Achim och Vanzetto, har därför övervakats noga. Ronja Persson har hand om två av dem, Vanzetto och Achim.

– Som linförare måste jag se till att veta allt om hästarna. Om en häst blir skrämd av ett löv med tre människor på sin rygg ka n det vara direkt farligt.

Målet för Ronja är att laget kommer topp tio.

– Vi siktar på det. Då kvalificerar vi oss till VM i Kentucky nästa år.

Ronja Persson har ridit sedan hon var liten. Trots att hon länge varit med i landslagssammanhang i voltige, både som linförare och voltigör, är det inte nödvändigtvis tävlingsmomentet som är tjusningen.

ANNONS

– Jag älskar att vara med hästarna. Och voltige är en bra sport. Det kommer flickor hit som är jätteblyga och det är roligt att se hur de efter hand lär sig att ta mer och mer plats. Man får mer självförtroende och lär sig lita på varandra.

Ronjas syster heter Daniela Fiskbaek är samtidigt tränare för laget. Hon hoppas på topp fem. Favoritskapet ger hon till Tyskland och Österrike.

– Tyskland är kanske det främsta voltigelaget. Men Österrike kan överraska. Nästan ingen har sett det österrikiska laget i år men förra året var det fruktansvärt bra. De har enormt mycket talang.

Att EM avgörs på hemmaplan kan både vara en fördel och en nackdel för det svenska laget menar Daniela Fiskbaek.

– Det kan vara svårt att ladda när det är så nära men det verkar som det inte blir något problem. Laget ser bra ut och tjejerna tycker att det här är roligt och spännande.

Sveriges seniorlag består av elva personer och från Laholmsortens Ryttarförening kommer, förutom Ronja, Johanna Tagesson, Karolina Tagesson, Amanda Andersson, Deciree Åkesson och Michelle Eremar.

ANNONS

Laget åkte ner till Bökeberg i Svedala i måndags. I går genomgick hästarna en veterinärundersökning. Idag drar sedan tävlingarna igång. Finalerna avgörs till helgen.

ANNONS