Tre Kronor lämnar isen och mästerskapet efter 4–5-förlusten mot Finland.
Tre Kronor lämnar isen och mästerskapet efter 4–5-förlusten mot Finland.

Lagkaptenen: "Vi kommer inte upp i nivå"

Som lagkapten ville han leda Tre Kronor till ett historiskt VM-guld. Men jakten på tredje raka tog slut redan i kvartsfinalen mot Finland.

ANNONS
|

Backduon Oliver Ekman-Larsson och John Klingberg var med under Tre Kronors guldresor 2017 och 2018.

I Slovakien var tanken att de skulle leda laget till ytterligare ett gyllene turneringsslut.

1.37 minuter in i förlängningen släckte Sakari Manninen deras och lagets gulddröm.

- Det är tungt, det är tungt, säger lagkaptenen Ekman-Larsson.

"Svider"

27-åringen står i Steel Arenas katakomber och vilar sin vikt mot klubban. Visiret är vinklat uppåt och titt som tätt lyfter han blicken för att leta efter rätt ord att sätta på förlusten mot Finland.

ANNONS

- Jag kom hit för att vinna, jag kom hit för att representera mitt land och spela en bra hockey. Sedan att vi inte lyckades vinna, att vi inte kom upp till den nivå vi har kapacitet till…

- Det är klart att det svider

Sverige ledde med 1–0, 3–1 och 4–3 men släppte in ett sent mål i tredje perioden, då Marko Anttila kvitterade med 1.29 kvar att spela.

- Vi höll dem på utsidan och de hade inte så många lägen men så gjorde de ett sent mål, och det är klart att det är tungt, verkligen jättetungt. Vi försökte pusha på, vi försökte vara positiva inför förlängningen. Men det var tufft, säger Ekman-Larsson.

ANNONS

- Det är de här små situationerna framför mål som jag tycker är avgörande. Vi tappar puck i fel lägen och sådana där grejer. Det är lätt att stå här nu efteråt och säga vad man skulle ha gjort annorlunda men det är när man är där ute som man spelar, och vi lyckades inte komma upp i nivå.

"Inte kul"

Några timmar efter matchen väntade en drygt fem timmar lång bussresa tillbaka till Bratislava. På fredagen fortsätter Oliver Ekman-Larsson och resten av spelarna vidare till Sverige – och det är en färd som kommer göras i sällskap av besvikelse.

- Att förlora i kvarten är inte kul. Vi kom hit för att vinna guld och spela en final och nu gör vi inte det. Det är klart att det är tråkigt.

Kosice, TT:s utsände

ANNONS