Lars Lagerbäck – mannen bakom det norska landslagslyftet.
Lars Lagerbäck – mannen bakom det norska landslagslyftet.

Lagerbäck: Varit en fantastisk resa

Han inte bara såg ritningarna, han bidrog också till det taktiska tänkandet när Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén. Knappa tre år senare är frågan: Hur stor fördel har Lars Lagerbäck av att han vet det mesta om det svenska spelet och de svenska spelarna?

ANNONS
|

Inte sedan han nappade på budet från Oslo i slutet av januari 2017 har Ullevål fyllts till sista plats. Nu kommer runt 26000 till nationalarenan på tisdagskvällen.

Det blir lapp på luckan.

Det säger en hel del om den framgång Lagerbäck haft sedan 70-åringen tog vad han själv tror är hans sista stora jobb.

Då, våren 2017, var norsk landslagsfotboll i botten. Illa tilltyglad av flera år av misslyckade försök att nå mästerskapsslutspelen, rankad 87:a i världen, ointressant för den allmänt sportintresserade norrmannen och utan klar färdriktning.

Lagerbäck konstaterade tidigt att utbudet av presumtiva landslagsspelare var magert. Men man tager vad man haver.

ANNONS

Och få kan som han bygga ett lag.

I dag är han tacksam

I dag, i mars 2019, står Norge obesegrat på hemmaplan sedan Lagerbäck tog över, laget gick som tåget förra året och föll knappt (1–2) mot världsnationen Spanien i Valencia sent i lördags kväll. Det snackas om landslaget igen.

- Det här jobbet retade fotbollsnerven. I dag är jag tacksam för det för det har varit en fantasisk resa med de här guttarna, säger Lagerbäck.

Mittfältaren Markus Henriksen klär svenskens styrkor i de här orden:

- Han har gett oss en tro på att vi är duktiga spelare. Samtliga spelare vet vad som krävs av varandra. Det tror jag har gjort att vi fått en succé med honom.

När Janne Andersson och Peter Wettergren sommaren 2016 klev in som nya svenska förbundskaptener var de snabba att knyta till sig Lagerbäck i en roll som bollplank, en extra resurs med expertkompetens.

ANNONS

Hjälpt av kunskaperna?

Hela den hösten, under kvalet till VM i Ryssland, var Lagerbäck en integrerad part när Andersson formade sitt lag, sin taktik, sitt ledarskap. Han var och är väl medveten om både styrkor och svagheter i det svenska landslaget. Men om de kunskaperna, vars giltighet inte är utgångna, hjälper Norge i tisdagskvällens EM-kval är Lagerbäck inte säker på.

- Alla lag har någon typ av svagheter, men de är väldigt bra organiserade, har en ganska hög lägstanivå. Vi vet vad vi vill prioritera, vad vi tror kan vara något. Om vi har något sånt speciellt hoppas jag att vi får visa det i morgon och inte tala om det i dag.

Efter träningslandskampen (1–1) för snart två år sedan på Ullevål väntar för första gången skarpt läge i duellen Lagerbäck vs Andersson.

Mer likheter än olikheter

På presskonferensen fick Lagerbäck frågan: Hur kommer det att märkas i matchen att ni två känner varandra så väl?

- Det är klart att det påverkar matchbilden. Det är två lag med likartade spelstilar och på det sättet kommer det nog att märkas. Analyserar du Sverige och Norge finns det mer likheter än olikheter. Hur det påverkar matchbilden får vi se.

ANNONS

- Det är alltid svårt att förutse matcher. Vi får se vilka som använder sitt spelsätt bäst.

Andersson saknar Emil Forsberg och det finns frågetecken för Albin Ekdal och Mikael Lustig. Lagerbäck har sina problem. Fem startspelare mot Spanien vilade helt från måndagens lätta träning.

- Vi har en del slitna spelare. Det är kort mellan matcherna, men det är lika för alla. Det finns risk att det blir ändringar i startelvan, men vi får se. Jag kanske inte tar ut laget förrän i morgon, säger Lagerbäck.

Oslo, TT:s utsände

Fakta: Lars Lagerbäck

Född: 16 juli 1948 i Katrineholm.

Uppvuxen: Ovansjö, Medelpad.

Bor: Stockholm.

Tränaruppdrag: Kilafors IF (1977–1982), Arbrå BK (1983–1985), Hudiksvalls ABK (1987–1989), Sveriges pojk- och ungdomslandslag (1990–1995), Sverige B (1996–1997) Sverige, assisterande förbundskapten (1998–1999), Sverige (2000–2009), Nigeria (2010), Island (2012–2016), rådgivare i det svenska landslaget (2016), förbundskapten i Norge (2017–).

Främsta meriter: Tog Sverige till EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008. Ledde Nigeria i VM 2010. Tog Island till kvartsfinal i EM 2016 – landets största framgång på herrsidan. Förde Island till playoff mot Kroatien i VM-kvalet 2013.

ANNONS