Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Löfven (S) öppnar dörren för OS i Sverige.
Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Löfven (S) öppnar dörren för OS i Sverige.

Löfvens löfte inför OS-omröstningen

Kostnaden för ett OS i Sverige ska inte belasta skattebetalarna, det lovar statsministern Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

Det är 1,5 vecka till omröstningen om värd för vinter-OS, som Stockholm-Åre och Milano-Cortina kandiderar till. Då tar statsminister Stefan Löfven för första gången, i en exklusiv intervju med TT, tydligt ställning för ett svenskt OS.

- Det skulle bli ett projekt för hela landet att se fram emot och att samlas kring, säger Löfven.

- Vi är väldigt bra på att arrangera stora mästerskap, det har vi visat tidigare i vinter med både skidskytte-VM och alpina VM, och det här kommer att bli ett hållbart OS – ekonomiskt, socialt men också klimatmässigt.

ANNONS

Garanterar engagemang

Sverige söker OS utan att staten eller kommunerna ska stå för kostnaderna av arrangemanget, som enligt budgeten är på 13,1 miljarder kronor. Kostnaderna står i stället Internationella olympiska kommittén för tillsammans med svenskt näringsliv.

Regeringen ställer dock upp med den så kallade säkerhetsgarantin, kostnaden för den yttre säkerheten.

- Det är den garantin som vi ger vid alla arrangemang, som Eurovision och annat, säger Löfven.

TT: Är det inga andra garantier som staten står för?

- Vårt engagemang, det kan vi lova naturligtvis, det här är något för hela landet och den politiska ledningen i landet att visa engagemang för.

Den svenska kandidaturen har ansetts svagare än Italiens eftersom huvudorten Stockholms politiska ledning inte kommer att skriva på värdstadskontraktet, utan att det är Åre kommun som ska göra det. Det ser inte Löfven som något problem.

ANNONS

- Vi vill att Sverige ska vara arrangör för det här och vem exakt som skriver på är en sekundär fråga, anser statsministern.

"Vi ska ta ledningen"

OS i Stockholm-Åre marknadsförs som ett OS som ska bli hållbart och klimatsmart. Miljökritiker hävdar att Sverige borde avstå från att ha OS för att ett evenemang i den storleken inte går att göra klimatsmart med tanke på alla flygresor, bland annat.

- Det är tvärtom så att vi ska ta ledningen och visa att det här går att göra klimatsmart. Då får man kompensera för det som är utsläpp och se till att allt i hela agerandet ska vara klimatsmart från start till mål. Det är bra att man visar att det går att göra, säger Löfven.

- Jag har hört att en hel del arrangemang och OS där det byggts arenor, där har löntagare omkommit för att skyddet varit för dåligt. Här kommer det att vara ett socialt hållbart OS där människor som jobbar med OS ska ha kollektivavtal och schyssta villkor. Jag tror att Sverige kan vara ett föredöme med hur vi kan arrangera OS.

ANNONS

Vill bli ett exempel

Utrikesminister Margot Wallström (S), som också är med vid intervjun, säger att hon sett en utveckling av OS där kandidatstäder numera har hållbarhetsmål, och att Sverige nu har chansen att verkligen visa upp något som man är bra på:

- Jag brukar skoja om att man borde ha Sverige som en permanent världsutställning när det gäller hållbarhet och det måste i högsta grad gälla det här, att se till att det blir ett exempel för hela världen.

Den 24 juni ska IOK:s ledamöter rösta om OS 2026 ska gå till Sverige eller Italien. Sveriges olympiska kommitté reser till Lausanne med en stor delegation med 90 personer – förutom företrädare för Sveriges olympiska kommitté, även företrädare för arrangörsorterna Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda. Även ett antal idrottsstjärnor som Peter Forsberg och Frida Hansdotter följer med.

TT: Kommer någon från regeringen också att åka med?

- Vi får återkomma i frågan, säger Löfven.

ANNONS
TT

Fakta: OS-omröstningen

Den 24 juni, under Internationella olympiska kommitténs kongress i Lausanne, avgörs det om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får vinter-OS 2026.

På förmiddagen håller Stockholm-Åre och Milano-Cortina sina tekniska presentationer med efterföljande frågestund för IOK-ledamöterna. På eftermiddagen görs de allmänna presentationerna.

IOK har 95 medlemmar. De har inte fått besöka kandidatländerna Sverige och Italien utan får göra sin bedömning genom rapporterna från IOK:s utvärderingskommission, som presenterades den 24 maj, och genom presentationerna den 24 juni.

Klockan 16 inleds röstningen. Sveriges två IOK-ledamöter (Gunilla Lindberg och Stefan Holm) samt Italiens tre (Franco Carraro, Ivo Ferriani och Giovanni Malago) får inte delta i omröstningen.

Klockan 18.00 presenteras värdstaden för vinter-OS 2026.

ANNONS