Norrköpings Sebastian Andersson jublar efter sitt segermål.

Lättad manager efter sent segermål mot AFC

Ledare och spelare i IFK Norrköping har levt under tung press den senaste tiden. 1–0-segern mot AFC Eskilstuna ger viss arbetsro efter fyra raka förluster – men det krävs betydligt mer för att utmana om en topplacering i höst.

|

Jumbon AFC, som bara vunnit en match hittills under sin allsvenska debutsäsong, var på det hela taget farligare offensivt i långa perioder.

Det var bara ribban som stoppade Mohamed Buya Turay från att ge AFC ledningen i första halvlek.

In i det sista hade AFC chansen att avgöra, men i matchens slutminuter lyckades inhopparen Sebastian Andersson nicka in målet som gav IFK Norrköping första segern sedan 2–0 mot IFK Göteborg den 4 juni.

Jens Gustafsson var lättad.

- Vi ska komma ihåg att AFC är ett mycket bättre lag än vad tabellplaceringen visar. Starka i försvarsspelet och farliga i sina omställningar, säger han.

Efter sommaruppehållet har Norrköping sjunkit som en sten i tabellen och såg länge i matchen mest ut som ett mittenlag på jakt efter en borttappad identitet – och som gör bäst i att hålla koll nedåt snarare än att sikta uppåt.

Förlusterna av Nicklas Bärkroth och Christopher Telo och nu senast Niclas Eliasson (säljs till Bristol City) är förstås tunga och mycket av den tidigare farten och fantasin har gått förlorad.

- Vi är lite skakiga i början och gör lätta misstag och första halvlek är inte så bra som vi vill att den ska vara, säger Gustafsson.

Byten gav effekt

David Moberg Karlsson och Kalle Holmberg fungerade inte tillsammans på topp. På mittfältet hade Eric Smith stora problem centralt medan Andreas Blomqvist, i sin andra match för säsongen, har en bra bit kvar till sin fulla kapacitet och då knappast i rollen som yttermittfältare.

Gustafsson såg allt det där – till slut.

Efter en timma plockade han ut Smith. Sebastian Andersson klev in som anfallare bredvid Holmberg medan Moberg Karlsson gick ned på en mittfältskant och Blomqvist placerades centralt bredvid Daniel Sjölund.

Det gav den önskade effekten.

- Spelare som varit kontinuerligt fasta i startelvan har lämnat oss och vi letar dels efter en startelva men också en kontinuitet i vårt spelsätt.

- Det är också en konkurrenssituation, säger Gustafsson.

Med spelare i positioner där agerandet blev naturligt snarare än ansträngt, satte Norrköping AFC under press.

Kraftfull nick

Det såg mest ut att ge något av säsongens räddning på Östgötaporten: Alireza Haghighi sträckte ut sig i sin fulla längd och tippade undan Sebastian Anderssons nick.

Matchen såg ut att bli mållös – men Andersson fick sista ordet. Med tre minuter kvar nickade han kraftfullt in Alexander Jakobsens hörna.

- Jag kan inte begära mer av mina spelare. Båda lagen hade sina möjligheter och jag tycker att vi var nära att få något med oss från matchen. Det enda vi kan göra är att fortsätta arbeta och jag tror att det kan ge betalt framöver, säger AFC-tränaren Michael Jolley.