Irma Karlsson, här på Balahe under förra årets tävlingar i Friends arena, är en i ett gäng unga kvinnor som alla är stora framtidsnamn i svensk hoppning. Arkivbild.
Irma Karlsson, här på Balahe under förra årets tävlingar i Friends arena, är en i ett gäng unga kvinnor som alla är stora framtidsnamn i svensk hoppning. Arkivbild.

Kvinnorna som lyfter svensk hoppning

Unga, seriösa, framgångsrika. Framtiden för svensk hoppning ser ytterst lovande ut – och det tack vare ett gäng kvinnor. På kort tid har några av dem presterat i världsklass.

ANNONS
|

I ridsportens olika grenar tävlar män och kvinnor tillsammans och på lika villkor, men under flera år har manliga ryttare dominerat markant i hoppningens stora sammanhang. Peder Fredricson är fortfarande den stora stjärnan efter medaljerna i OS, VM och EM, Henrik von Eckermann den högst rankade svensken och Fredrik Jönsson fick ett genombrott på VM. Innan dess handlade mycket om Rolf-Göran Bengtsson.

Malin Baryard Johnsson har som enda kvinna under de senaste mästerskapen lyckats slå sig in landslaget.

Vid OS i Sydney 2000 skickade Sverige ett lag med enbart kvinnor, något som mycket väl kan hända igen till sommaren eller åtminstone ett lag där majoriteten är kvinnor.

ANNONS

Får chansen i EM?

I augusti avgörs EM i Rotterdam och eftersom Sverige redan kvalat in till OS i Tokyo 2020 bollar förbundskaptenen Henrik Ankarcrona med tanken att ge unga ryttare chansen att samla på sig mästerskapsrutin.

Fem kvinnliga ryttare i åldern 25–28 år sticker ut – och samtliga är på plats under den internationella hästshowen i Friends arena i dagarna.

Stephanie Holmén var reserv i det senaste VM-laget och Irma Karlsson fanns länge med i diskussionerna om en plats.

Båda har fortsatt att leverera när de fått chansen i världscupen. Holmén kom femma i Stuttgart och Karlsson tog ett stort kliv mot vårens världscupfinal i Göteborg med tredjeplatsen i Madrid så sent som i söndags.

Lägg till Petronella Anderssons ganska färska sjätteplats i Verona och det finns fog för att snacka om "Girl power" i svensk hoppning just nu.

"Som jag, lite tjurskalliga"

- Det är ett väldigt starkt gäng som är på gång. De är som jag, lite tjurskalliga. De har bara en sak i huvudet och det är att de ska fram och lyckas, säger Malin Baryard Johnsson.

ANNONS

Förbundskapten Ankarcrona ser en stor potential i den nya generationen och han betonar belåtet att ryttarna insett vikten av god organisation, långsiktigt tänkande och att omge sig med pålitliga medarbetare.

Irma Karlsson:

- Jag försöker hålla en så bra bredd som möjligt på mina hästar. Jag gillar att äga min egen satsning, i den mån det går försöker jag äga mina hästar och behålla dem. Någon gång kommer jag att behöva sälja för att köpa nytt, men då är det enbart för verksamhetens och satsningens skull.

- Jag gör det här på heltid och har ett bra team omkring mig. Man måste också vara lite ödmjuk inför uppgiften och förstå att det inte enbart handlar om en själv. Man måste ha bra hästar, bra hovslagare, bra veterinär, bra skötare, tränare … Du är den centrala punkten som måste se till att alla små detaljer fungerar. I slutänden kan man inte skylla ifrån sig utan måste ta allt ansvar själv.

ANNONS

Lyfter fram Ankarcrona

TT: Hur ska ni klara att hålla er kvar på hög nivå i väldigt hård internationell konkurrens?

- Jag tror att så länge man har en plan och är ganska dedikerad, sköter allt och har bra hästar kan det gå. Samtidigt är man inte bättre än sin bästa häst. Så länge man följer en röd linje, har en plan, är det möjligt.

Irma Karlsson lyfter fram Henrik Ankarcrona som en bidragande orsak till hennes och de andra kvinnornas framgångar.

- Han är väldigt bra på att se potential, inte bara resultat svart och vitt. Henrik ger oss dessutom chansen. Sedan är det upp till en själv att ta chansen när man får den.

TT: Kan man anta att ni i en framtid tar över i landslaget?

- Det är klart att man vill nå dit, det vill vi allihopa, men det är lång väg kvar. Sedan får vi se om vi alla hamnar där. Vi fem har alla olika förutsättningar, kommer från olika ställen, bor på olika ställen och är olika som individer.

ANNONS

TT: Framtiden för svensk hoppning är ljus?

- Det tror jag.

TT

Fakta: Talangerna som är redo att ta över

Stephanie Holmén

Ålder: 27.

Bor: Vellinge.

Rider: Flip´s Litte Sparrow.

Främsta meriter: Vann världscuptävlingen i Zürich i vintras, femma i Stuttgart i höstas, reserv i det svenska VM-laget i Tryon, ingick det svenska laget i världsfinalen i Nations Cup i Barcelona, flera topplaceringar i GP-tävlingar de senaste åren.

Irma Karlsson

Ålder: 25.

Bor: Hörby.

Rider: Ida van de Bisschop.

Främsta meriter: Trea i världscupen i Madrid i söndags, åtta i Lyon tidigare i höstas, två i Falsterbos och Asconas GP i somras, femma i Bordeauxs GP, hoppat för Sverige i Nations Cup och svensk mästare 2017. Utsedd till Morgondagens stjärna vid Ryttargalan i onsdags.

Petronella Andersson

Ålder: 27.

Bor: Wolvertem-Meise, Belgien.

Rider: Bacardi.

Främsta meriter: Sexa i världscupen i Verona i höstas, flera segrar i internationella 1,40–1,55-klasser de senaste åren.

Jonna Ekberg

Ålder: 28.

Bor: Wolvertem-Meise, Belgien.

Rider: Univers du Vinnebus

Främsta meriter: Ingick i det svenska laget i världsfinalen i Nations Cup i Barcelona, vann Sveriges GP i Friends 2015.

Evelina Tovek

Ålder: 25.

Bor: Bonn, Tyskland

Rider: Castello.

Främsta meriter: Vann Roms GP i Global Champions Tour 2017, hoppat för Sverige i Nations Cup, tia i världscupen i Göteborg.

ANNONS