Tabitha Chawinga och hennes Kvarnsveden är nära nedflyttning efter förlusten mot Rosengård. Arkivbild.

Kvarnsveden illa ute i bottenstriden

1–3 hemma mot Rosengård kan ha inneburit slutet för Kvarnsveden i kampen om nytt damallsvenskt kontrakt. För Vittsjö slutade samtidigt lördagen med ett dramatiskt jubel.

|

En poäng mot SM-guldvinnarna Linköping senast hade gett viss framtidstro för ett Kvarnsveden på nedflyttningsplats. För att på allvar väcka hoppet om ett nytt kontrakt i damallsvenskan hade de dock behövt störa ännu ett topplag.

Hemma mot Rosengård lyckades Kvarnsveden dock inte återupprepa bedriften.

Det såg talangfulla Ebba Wieder till.

Chawingas mål hjälpte inte

Först med 1–0 på nick en halvtimme in i matchen, följt av 2–0 med fötterna tio minuter senare. Wieder var dessutom en målram från ett äkta hattrick i slutminuterna av den första halvleken. Istället var det Sanne Troelsgaard som ökade på till 3–0 i 71:a minuten.

Att överlägsna skytteligaledaren Tabitha Chawinga gjorde sitt 25:e för säsongen med några minuter kvar var föga tröst för hemmalaget.

I och med förlusten måste nu Kvarnsveden förlita sig på att Kopparbergs/Göteborg inte lyckas vinna mot Djurgården under söndagen för att klara nytt kontrakt.

Sen Vittsjökvittering

För Vittsjös del säkrades kontraktet redan under lördagen efter en högdramatisk tillställning mot redan nedflyttningsklara Örebro. Ett Örebro som med bara minuter kvar på matchklockan hade en 2–1-ledning på bortaplan.

På tilläggstid hittade dock Johanna Andersson en djupledslöpande Hannah Wilkinson. Wilkinson drog till med en halvvolley rakt upp i nättaket. Kvitterat – och vild glädje i hemmalägret.

Trots allt var det ett mål som säkrade spel i damallsvenskan nästa säsong för Vittsjö.