Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dejan Kulusevski är friskförklarad och tränar igen.
Dejan Kulusevski är friskförklarad och tränar igen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kulusevski på EM-basen – tränade på egen hand

Dejan Kulusevski har lämnat isoleringen och anslutit till landslagets EM-bas i Göteborg.
I dag tränade han på egen hand.
Landslaget bekräftar också att han ingår i truppen som reser till Ryssland i morgon.
Sverige möter Slovakien i S:t Petersburg på fredag.

Den extrema fysiska belastningen i måndagens 0–0-premiär sitter fortfarande i hos många av spelarna. Därför bestämde landslagsledningen att vika onsdagen åt vila.

Kulusevski, som friskförklarats från covid-19, inledde däremot sin träning efter tiden i isolering.

"Glad för hans skull"

– Han dök upp, var bara glad och "taggad". Jag vet att han körde en träning i morse med några av våra tränare. Han sade att det kändes bra, säger mittfältskollegan Albin Ekdal.

– Först och främst är det kul för Dejan att han är tillbaka. Det är skönt. Det kan inte ha varit lätta dagar i ensamkarantän. Han är en otroligt duktig spelare med unika kvalitéer i det här laget. Att få in honom igen betyder mycket. Han är en sån som kan förändra en matchbild och hjälpa oss att vinna matcher. Jag hoppas att han är i samma form som innan det positiva svaret. Jag är glad för hans skull, för min egen skull och glad för hela svenska folkets skull, fortsätter Ekdal.

Kristoffer Olsson håller med:

– Det måste ha varit tufft för honom, men även för oss som lag när man vet vilken spelare han är. Det är klart att det bara är bra att få tillbaka honom.

Samtliga spelare och ledare har testat negativt men Mattias Svanberg är fortfarande kvar i karantän.

– Jag har inte haft kontakt med honom de senaste dagarna, men jag såg honom på Facetime för några dagar sedan och då verkade han må bättre. Vi väntar på honom med öppna armar, precis som Dejan. Vi hoppas att han kommer tillbaka och får spela lite. Det är upp till oss att vinna några matcher så att vi håller oss kvar i turneringen, säger Albin Ekdal.

– Han är hjärtligt välkommen så fort han är frisk.

Aktuell för spel

Landslaget, som just nu befinner sig på EM-basen Sankt Jörgen Park i Göteborg, tränar kollektivt på torsdagsförmiddagen. Senare under dagen flyger man till S:t Petersburg.

På fredag eftermiddag väntar Slovakien – som inledde med att slå Polen med 2–1 – i den andra matchen i gruppspelet. Förbundskaptenen Janne Andersson uteslöt i måndags inte att Dejan Kulusevski kan bli aktuell för spel.

– Dejan kan spela, men om han ska spela efter en veckans frånvaro vet jag inte. Vi får ta det lite som det kommer, eftersom man ska stegra återkomsten rent fysiskt. Förhoppningsvis är han aktuell för ett inhopp på fredag.

Bakgrund: Kulusevski och covid-19

25 maj: Dejan Kulusevski ansluter till EM-lägret i Båstad, men tränar inte kollektivt.

26 maj: Kulusevski går in i träningen med ett gäng andra spelare som fått extra ledighet: Emil Forsberg, Robin Quaison, Karl-Johan Johnsson, Pierre Bengtsson och Jens Cajuste. Senare på kvällen deltar Kulusevski på en presskonferens tillsammans med Alexander Isak.

Förbundskaptenen Janne Andersson om Kulusevski:

– Jag sade redan förra året om Dejan att han har kommit väldigt långt, trots sin ungdom, i sitt sätt att spela. Han har förfinat sina egenskaper och har en helhet som är tilltalande. Han jobbar hårt och har sina avgörande egenskaper. Egentligen är det som jag brukar säga om unga spelare, de blir lite bättre på allt.

28 maj: Andersson släpper startelvan till landskampen mot Finland. Kulusevski börjar på bänken

29 maj: Sverige vinner med 2–0. Kulusevski byts in i den 77:e minuten.

2-3 juni: Kulusevski är med på träningarna på Friends arena sedan landslaget samlats på nytt. Spelare och ledare fick några dagar ledigt mellan lägren i Båstad och Stockholm.

4 juni: Landslagsstjärnans senaste covidtest visar spår av smittan och han isoleras. Efter analys och nytt test friskförklaras Kulusevski. Landslaget skjuter på träningen för att han ska kunna delta.

5 juni: Kulusevski startar på topp bredvid Alexander Isak i 3–1-segern mot Armenien.

8 juni: Landslaget anländer till EM-basen i Göteborg. En presskonferens flyttas hastigt. Janne Andersson, landslagschefen Stefan Pettersson och landslagsläkaren Anders Valentin ser allvarliga ut. De kommer med beskedet att Kulusevski testats positivt och är kvar i isolering i Stockholm. Han missar premiären mot Spanien och hans EM-medverkan är i fara.

– Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger Anders Valentin.

Någon timma senare står det klart att Kulusevski sannolikt smittat lagkamraten Mattias Svanberg.

Landslaget, som får kritik för valet att ge spelare och ledare ledigt efter lägret i Båstad, inför betydligt tuffare restriktioner.

9 juni: Janne Andersson kommenterar den video som spridits på sociala medier och som visar Kulusevski på en middag inomhus med ett flertal personer.

– Jag tycker inte det var ett bra beslut. Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmitta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen. Det är hur som helst jättetråkigt. Dejan är jätteledsen över det här och beklagar hela situationen, säger Andersson.

10 juni: Ledningen bestämmer sig för att etablera en "reservbubbla" i Göteborg. Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin gör sig redo för att ansluta till EM-truppen om så behövs.

12 juni: Landslaget flyger till Sevilla. Kvar i Sverige är Kulusevski och Svanberg.

14 juni: EM-truppen spikas. Båda får vara kvar och spelarna i reservbubblan åker hem. Efter 0–0 i premiären mot Spanien ger Janne Andersson positiva besked om Kulusevski.

– Dejan har varit frisk i flera dagar. Vi ska göra ett sista test så att det är 100 procent klart. Vi räknar med att Dejan ansluter på onsdag.

16 juni: Checkade in på EM-basen i Göteborg och genomförde ett träningspass.