Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Malmösupportrar inför fjolårets cupfinal mot Djurgården. Arkivbild.

Kroppsvisiteringar väcker supporterkritik

Enligt beslut från Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet ska kroppsvisiteringar på idrottsarenor bli både grundligare och mer intima. Men de nya reglerna väcker kritik från supporterhåll som menar att visiteringen är kränkande.

April innebär att den allsvenska fotbollssäsongen drar igång. Men den som vill se fotbollsmatcher får ställa in sig på mer intim visitering än tidigare.

Inför i år har Riksidrottsförbundet, tillsammans med bland andra Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet, tagit beslut om grundligare visiteringar för att få bukt med pyroteknik, bengaler och bangers på svenska idrottsarenor.

- Anledningen är ju att vi ser på fotboll och bandy och hockey att man får in väldigt mycket otillåtna föremål. Pyroteknik eller annat. Och att man i visitationerna hittar alldeles för lite i förhållande till det, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö till Sydsvenskan.

Kränkande visiteringar

Men alla är inte nöjda med kroppsvisiteringarna, från supporterhåll riktas kritik mot beslutet. Man menar att visiteringarna är kränkande.

Till Fotbollskanalen säger Thelma Ernst, ordförande i Malmös officiella supporterförening, att grundligare visitering inte är en rimlig väg att gå.

- Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra, säger hon till sajten.

Förstår kritiken

Malmö FF:s säkerhetschef Peter Narbe säger att klubben måste förhålla sig till de nya reglerna.

Samtidigt har han förståelse för supportrarnas synpunkter.

- Jag kan förstå att man är kritisk till det för det är en intimare visitation och att det finns ett resonemang kring hur integritetsnära en visitation ska vara när du går på en fotbollsmatch, säger han till Fotbollskanalen.