Brasilianskan Leticia Bufoni tränar på OS-arenan i Tokyo.
Brasilianskan Leticia Bufoni tränar på OS-arenan i Tokyo. Bild: Charlie Riedel/AP/TT

"Krock när skateboarden ska in i mallar"

För första gången tar skateboard plats på OS-programmet. Men känslorna inför debuten är inte odelat positiva.
– Många av oss står med fötterna i för och emot, säger Katta Sterner.

ANNONS

Tongångarna liknar de som rådde när snowboard gjorde OS-debut 1998. Det sker en krock när en aktivitet som i huvudsak inte går ut på att tävla ska bli en del av det största idrottsevenemanget i världen.

Den tidigare skateboardåkaren Katta Sterner, som numera är generalsekreterare för svenska skateboardförbundet samt expert på Discovery Plus under OS, har dock blivit mer positiv allt eftersom sommarspelen närmat sig.

– Med tiden har fler blivit positiva till det. För så fort det kommer något som är nytt och som man inte varit med om innan inom sporten eller kulturen, så känns det lite läskigt, säger hon.

ANNONS

Många inom skateboardvärlden vill inte ens definiera det som en sport, de liknar det snarare vid konst eller ser det som en kultur. Nu ska den subkulturen kliva in i idrottens finrum.

Inte bara tävling

– Många av oss står med båda benen i för och emot. Det blir en krock när skateboarden och det spontana ska in i mallar och bedömas lite fyrkantigt, säger Sterner.

– Man får inte glömma att skateboard inte bara är tävling heller, utan det är väldigt viktigt att det baseras på hjärta, lust, glädje och spontanitet.

Men på OS ska det göras upp om medaljer. Sveriges representant är Oskar "Oski" Rozenberg, som kliver in senare under OS i grenen park. Skateboard debuterar på det olympiska programmet redan på söndagen, med herrarnas street.

Där kliver amerikanen Nyjah Huston, skateboardvärldens största stjärna, in i handlingen. Han har fyra VM-guld och mängder av segrar i X-games, och blir den att slå. Men japanen Yuto Horigome tänker utmana om guldet, det visade han genom att ha hem VM före Huston tidigare i år.

13-årig brittiska OS-debuterar

Damernas street följer på måndagen och där hoppas hemmapubliken också på medalj, genom Aori Nishimura. Hon gör i första hand upp med den brasilianska duon Pamela Rosa och Rayssa Leal, rankade etta och tvåa i världen. Samtidigt kommer många blickar också riktas mot Sky Brown, den 13-åriga sensationen som är född i Japan men som tävlar för Storbritannien.

ANNONS

Katta Sterner tror att den traditionella skateboardkulturen förblir intakt trots att det nu förvandlas till en OS-sport.

– Av de som åker skateboard i världen och i Sverige så är det väldigt få som tävlar. De flesta gör det med sina kompisar på gatan eller skejtparken, säger hon.

Öka jämställdheten

Men att de som däremot vill tävla får möjligheten att göra det, och dessutom på den största av scener, ser Sterner som en fantastisk möjlighet.

Den ökade exponeringen kan också föra mycket gott med sig. Förutom att kommuner runt om i landet eventuellt ser ett värde i att satsa mer på skateboard, kan OS bidra till ökad jämställdhet inom sporten.

– Tjejerna kommer att få ta plats som vi inte kunnat göra tidigare, säger hon.

– Det du inte ser, har du svårt att bli. Kommer tjejerna att synas mer, så kommer det också att komma fler tjejer som åker skateboard och är pepp.

OS-skateboarden avgörs i två grenar: street och park. Herrarnas streettävling är först ut i OS och avgörs på söndag.

Fakta: Fem nya OS-idrotter i Tokyo

+ Skateboard: åkare gör upp i två grenar där domarna bland annat bedömer skicklighet, vilka tricks som utförs och komposition av åket. Grenarna är park (skejting i en skejtparksmiljö) och street (skejting på en rak bana i gatumiljö).

Svensk deltagare: Oskar Rozenberg Hallberg (park).

+ Surfning: fyra eller fem surfare i taget tävlar på "shortboards" (omkring 1,8 meter långa brädor) i heat om vem som kan rida på vågorna bäst. Surfarna kommer att bedömas på en 1–10-skala, med decimaler.

Inga svenska deltagare.

+ Klättring: speed climbing (15 meter, snabbast upp vinner), bouldering (klara så många banor som du kan på fyra minuter), lead climbing (klättra så högt du kan på tid).

Inga svenska deltagare.

+ Karate: kampsport från Okinawa i Japan. De två grenarna är kata (uppvisning) och kumite (sparring, med viktklasserna: -55 kg/-61/+61 för kvinnor och -67/-75/+75 för män).

Inga svenska deltagare.

+ Baseboll/softboll: lagsport som liknar brännboll där en "pitcher" ska kasta en boll till en "catcher". I vägen står motståndarlagets slagman med ett slagträ. Softboll, där pitchern använder underarmskast, är damernas gren medan herrarna spelar baseboll. Sporterna har varit med i OS tidigare, senast 2008 i Peking, men gör nu comeback.

Inga svenska deltagare.

ANNONS