Kritik mot förbundet efter att halva SM skjutits upp

Coronaviruset fortsätter att fälla lokala idrottsevenemang. Den stora MMA-galan i Halmstad arena om två veckor skjuts upp – liksom halva skytte-SM i Gullbranna i helgen. Det senare beslutet, som tagits på förbundsnivå, väcker kritik.
– Man har inte kontaktat mig som arrangör på något sätt, säger lokale SM-generalen Michael Normann.

ANNONS
|

Skytte-SM i luftgevär och viltmål i Gullbrannagården fredag–söndag skulle enligt tidigare besked avgöras som planerat.

Men nu står det klart att luftgevärsdelen skjuts upp – trots att tävlingen håller sig under smittskyddsgränsen på 500 personer.

Svenska Skyttesportförbundets ordförande Bo Ohlsson förklarar beslutet att stoppa halva tävlingen så här:

– Luft är många fler deltagare och många hade uttryck oro inför den tävlingen. Därför tog vi beslutet att vi skjuter på den till hösten, medan den andra delen (viltmål) ville genomföra och då sade vi okej till det.

Lokale tävlingsledaren Michael Normann från I16/Lv6 Skytteförening är kritisk till hur förbundet, från att i onsdags ha lämnat klartecken till SM, nu har ändrat sitt beslut.

ANNONS

– Här var arrangören över huvud taget inte med i den beslutsprocessen. Så detta beslut fick jag i går (torsdag) klockan 19.20 och man hade inte kontaktat mig som arrangör på något sätt – trots att man två dygn innan hade sagt att vi kör enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Jag känner mig överkörd och förbisprungen, säger Michael Normann.

Bo Ohlsson svarar:

– Den diskussionen förs via gevärssektionen. Så det har inte vi varit inblandade i utan vi fick bara frågan från gevärssektionen om vi kunde tänka oss att de flyttar SM till hösten.

Men är det ett korrekt agerande att tävlingsledaren lokalt inte är med i beslutsprocessen?

– Självklart ska de vara med i processen, svarar Bo Ohlsson.

”Försökte allt”

UFC-storstjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson var det stora dragplåstret i MMA-galan i Halmstad arena lördagen den 28 mas. En av arrangörerna, David Jacobsson på Wolf Fight Promotion, har tidigare sagt i HP att man siktar på 2 000 besökare och en fullsatt A1-hall i arenan.

Men nu skjuts galan upp på obestämd tid.

– Vi försökte verkligen allt och var jättenära att köra galan helt utan publik. Men sedan det upp ännu fler problem när fighters utomlands hamnade i karantän plus att vi inte vet hur situationen kommer att utvecklas. Så det ledde till att vi inte hade mycket val, säger David Jacobsson.

ANNONS

Arrangörerna hade enligt Jacobsson sålt cirka 1 000 biljetter i förköp. I ett känslosamt inlägg på sociala medier lovar han att alla som har köpt biljetter av honom ska pengarna tillbaka med det galghumoristiska tillägget: ”måste bara råna en bank och skaffa mig ett jobb”.

Hur stor är den ekonomiska smällen?

– Det är klart att det är en smäll, absolut. Men samtidigt tror jag att när eventet väl händer så kommer det att vara ännu större och ännu mer lyckat. Så det är bara att bita i det sura äpplet, svarar David Jacobsson.

F17-EM-kvalet skjuts upp

F17-EM i fotboll i Halland och Skåne i maj påverkas också.

Europeiska fotbollförbundet Uefa har skjutit upp slutkvalet – som skulle ha inletts under lördagen – på obestämd tid. Därför flyttas även lottningen av slutspelet i Halmstad den 3 april. Biljettförsäljningen, som skulle ha startat på måndag, senareläggs också. Några besked om själva EM finns dock inte i dag.

Lokalt meddelar Oskarströms IS att den kommande helgens matcher i populära ungdomscupen OIS-cupen i fotboll ställs in. Besked om resterande matchhelger fattas under nästa vecka.

LÄS MER:Klart: Ingen publik på V75 i Halmstad i helgen

LÄS MER:Beskedet: Halmia får möta stjärnlaget utan åskådare

LÄS MER:Drott spelar avgörande match inför tomma läktare

ANNONS