Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torup på fall? Lars Torhall (till vänster) gjorde tre mål när Torup vann förra årets annandagsderby mot Oskarström med 5–4. Nu är läget desto dystrare i anrika TBK, som har inte har fått ihop lag till någon match hittills i vinter.

Kris i Torups bandy: ”Näst intill förtvivlat”

Det blir inget annandagsderby mellan Torup och Oskarström i år. Torups BK har inte kunnat spela en enda match hittills – och kämpar för att det över huvud taget ska bli spel i vinter.

Bandyentusiasterna i södra Halland är ett härdat släkte. Men den här gången är Torups legendariske lagledare och eldsjäl Bengt-Åke Torhall ordentligt bekymrad.

– Det är näst intill förtvivlat. Vi har inte lag helt enkelt. Vi jobbar på att få ihop det på något vis så att vi i alla fall kan spela ett antal matcher, men jag vet inte hur det går faktiskt, säger han.

Torup skulle ha inlett seriespelet i division 2 sydväst borta mot Slottshov den 3 december. Men premiären fick skjutas upp – liksom de två följande kamperna mot Kungälv och Vildkatterna.

Jämfört med förra säsongen har Torup tappat en handfull spelare.

– Vi har inte varit mer än en sju-åtta på träningarna – vi tränar en gång i veckan i Oskarström – och det räcker ju inte. Sedan har vi ingen målvakt heller, säger Bengt-Åke Torhall och fortsätter:

– Vi har fått till stånd ett farmarklubbsavtal med Månsarp (division 1-klubb från Jönköpings kommun, HP:s anm), där jag har två grabbar som eventuellt kan komma med och spela och kanske ytterligare någon. Men deras matcher kolliderar mycket med våra så det är lite svårt att få till det.

Nu sliter Torhall och Torup för att försöka få ihop manskap till nästa match, borta mot Mölndal nästa fredag, den 30 december.

– Jag har inte gett upp hoppet ännu. Jag har julhelgen på mig att bearbeta de som är lite tveksamma, säger han.

Torups BK grundades 1932. Det stora året var 1972, då A-laget kvalade sig upp i division 2 som då var den näst högsta serien.

Numera är tvåan fjärde nivån i seriepyramiden.

– Vi vill ju inte lägga ner verksamheten för då är det kört, då kommer vi aldrig tillbaka igen. Vi har 30 ungdomar i gång, pojkar och flickor som tränar två gånger i veckan, och det tar i och för sig tid innan de är A-lagsspelare men ändå. För framtiden vill vi försöka hålla i gång verksamheten, säger Bengt-Åke Torhall.

Två mil söderut har ärkerivalen Oskarströms BK inlett serien med tre segrar och en oavgjord match och toppar tabellen.

Kan ett samarbete med Oskarström vara aktuellt?

– Nej, inte i år i varje fall. Det går inte, för nu har ju serien satt i gång och det ska vara speciella avtal. Nu har vi farmarklubbsavtal med Månsarp och det är det som får gälla i år.

Bengt-Åke Torhall fyllde 75 år nyligen, men fanns faktiskt med i laguppställningen vid något tillfälle så sent som förra säsongen.

Är du redo att rycka in igen?

– Jag tränar varje vecka, men att spela blir nog lite för bra. Men i värsta fall får jag väl ställa mig i något hörn...

Fler lokala sportnyheter hittar du här