Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Krüger under Tre Kronors träning i Bratislava.

Krüger om SHL-ryktet: Målet vara kvar i NHL

Han leder VM-turneringens bästa boxplay och är defensiv nyckel i Tre Kronor. I sommar går kontraktet ut med Chicago, men Marcus Krüger, 28, blickar inte mot SHL ännu.

Den förre Djurgårdsspelaren följde en av SM-finalerna mot Frölunda på plats på Hovet, vilket hos fansen väckte förhoppningar om en återkomst.

Sedan blev det plötsligt ett rykte om HV71 sedan det uppmärksammats att han följde klubben på Instagram.

- Det säger väl det mesta om hur det är i dag. Jag följer Segeltorp också och jag tror inte jag ska spela där nästa säsong, säger han om division 1-klubben från Stockholmsförorten Huddinge.

Krügers kontrakt med Chicago går ut i sommar och han blir fri att välja klubb.

- Det kommer inte att hända något nu i maj. Jag vet nog mer i slutet av juni och efter första juli. Så nu fokuserar jag på den här säsongen, säger Krüger som har vunnit två Stanley Cup-titlar med Chicago och nu jagar sitt andra VM-guld.

Perfekt i boxplay

Krüger gör det som svensk ishockeys kanske bästa defensiva center. Titlarna han tagit har kommit i den rollen och det är samma nu.

Krüger är en av nycklarna till att Tre Kronor ännu inte släppt in mål i numerärt underläge.

Ett framgångsrikt powerplay och boxplay är ofta nycklarna till lyckades resultat, inte minst nu när turneringen går in i sista veckan med de två sista gruppspelsmatcherna – Lettland på måndagen och Ryssland på tisdag - och slutspelet.

Tre Kronor har klarat sig ur 16 numerära underlägen – sex av dem kom i 4–3-segern över Schweiz i lördags.

- Det är så pass kort turnering så det är viktigt. Som i går, det blir som ett extra mål. Vi gör ett i powerplay och vet att vi är riktigt bra där. Varje gång vi får ett powerplay har vi chans att göra mål. Kan vi hålla tätt i boxplay så har vi en stor chans att vara med i matcherna, säger han.

"Har varit grym"

TT: Vad är det ni gör så bra?

- Zonerna är lite större än i NHL så det tog ett tag för oss alla att anpassa oss. Vi försöker ligga i skottlinjen, men sedan också ta bort spelen runt målen. Vi har sagt att de kommer att få skjuta, men det ska inte vara några lätta skott. Vi försöker hålla motståndarna på utsidan, säger Krüger.

Chicagoforwarden har dessutom hunnit producera framåt, två mål och en assist så här långt. Förbundskaptenen Rikard Grönborg är nöjd med sin defensive center.

- Han har varit grym. Det är en fantastiskt professionell spelare som är bra framför allt i boxplay, men han har skapat framåt också och varit lyckosam i det offensiva spelet. Han är lätt att spela med för han är väldigt tydlig med vad han gör där ute. När man pratar med NHL-gubbar så är det många som tycker han är den smartaste spelaren i två tredjedelar av isen. Han är väldigt högt rankad, säger Grönborg.