Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström gratuleras av landslagskamraterna.

Krönika: Du är bäst, du är värd detta pris

Det Sarah Sjöström gjorde i Kazan var varken oväntat, förvånande eller överraskande. Så var det verkligen en bragd? Ja, om man simmar snabbare än någon annan tidigare gjort så är det svårt att kalla det för något annat.

Vi landar ju lätt i semantik när vi pratar om Svenska Dagbladets guldmedalj, mer känd som Bragdguldet. För det där speciella ordet, "bragd" får oss att minnas stunder då David besegrade Goliat, ögonblick där mirakel blev sanna och förhandstipsen kastades i papperskorgen.

Men Bragdguldet är idrotts-Sveriges mest prestigefyllda pris och delas sedan länge ut till den man eller kvinna som utfört den allra mest imponerande prestationen, oavsett hur väntad eller oväntad den varit.

I statuterna för priset kan man läsa följande: "Med bragd förstås i detta sammanhang ett avgörande av hög rang, vunnet genom ett exceptionellt uppbåd av tekniskt och taktiskt kunnande, segervilja och energi i förening med idrottslig ambition."

Det står alltså inget om att prestationen ska ha skett "mot alla odds" eller liknande.

Däremot finns tillägget att "bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge". Är det ett svårt och vanskligt läge att komma till VM som favorit, med världsårsbästa i ryggen, och sedan simma hem två väntade guld?

Ja, jag tycker nog det, trots allt. Inte oväntat, inte skrällartat. Men att det är både svårt och vanskligt att försöka – och lyckas – simma snabbare än någon kvinna genom historien – det tror jag att vi kan enas om.

Zlatan då? Som gjorde elva av landslagets 19 mål i EM-kvalet och tre av de fyra svenska målen playoffmötet med Danmark? Jag var själv på plats på Parken och såg vår sagolike fotbollshjältes uppvisning, och visst bär den insatsen en bragdstämpel. Men hur man än vrider och vänder på det: Att vara snabbast i världen är som enskild insats en större prestation än att göra mål på ett desillusionerat Danmark. Det betyder inte att Sjöström är en större idrottare än Zlatan. Han är vår störste. Men 2015 års medalj ska Sarah ha.

Många hoppades att U21-laget skulle få priset den här gången. Det hade varit ett kul, piggt och i sanning bragdkompatibelt beslut. Sättet vårt unga landslag kämpade och stångade sig igenom både kval och slutspel för att sedan avsluta med att vinna en straffrysare i finalen är oförglömligt. En del av mig (hjärtat) hade jublat om juryn gett Håkan Ericsons ynglingar medaljen. Men en annan del (hjärnan) hade sagt att nej, det går faktiskt inte. Att tävla mot de bästa i sin åldersgupp är inte samma sak som att tävla mot de bästa alla kategorier.

Så grattis, Sarah. Du är bäst i världen, du är värd detta pris. Och om du bara håller dig skadefri fram till OS så är chansen stor att du får det redan om ett år igen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!