Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förra Linköpingsstjärnan Pernille Harder, till höger, och hennes lagkamrater i Danmark får inte igenom sina krav i förhandlingarna med danska fotbollsförbundet. Arkivbild.

Konflikten fortsätter – VM-kvalet i fara

Den danska fotbollskonflikten fortsätter – och nu är VM-kvalet mellan Sverige och Danmark i fara. Sveriges förbundskapten vill dock inte lägga något fokus på konflikten.

Bara fem dagar återstår till VM-kvalet mellan Sverige och Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg på fredag och konflikten fortsätter. På söndagsmorgonen meddelade det danska spelarfacket via ett pressmeddelande att förhandlingarna med det danska fotbollsförbundet DBU har strandat på nytt.

"Konflikten handlar huvudsakligen om ekonomiska förhållanden för spelarna i damlandslaget. DBU vill inte ge damerna en rimlig ökning ekonomiskt".

VM-kvalet osäkert

Lagkaptenen Pernille Harder säger till danska nyhetsbyrån Ritzau:

- Vi har gjort allt vad vi överhuvudtaget kan för att lösa det här. Våra förhandlare i spelarföreningen har löst alla andra saker så nu handlar det enbart om ekonomin. Därför är det väldigt frustrerande att DBU:s förhandlingsdelegation inte varit inställd på att hitta en lösning. Det kan DBU:s styrelse inte vara nöjda över.

Enligt planerna ska det danska landslaget, EM-finalist i somras, samlas på måndagen inför VM-kvalet. Men det ser högst osäkert ut.

Gerhardsson kommenterar inte

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vill själv inte prata om konflikten och dess eventuella påverkan på fredagens match, men hälsar via landslagets pressansvarige:

- Peter känner att det är en icke-fråga som han inte känner att han kan påverka. Landslaget kommer att förbereda sig som planerat och har full fokus på matchen och på att den ska bli av, säger Sveriges presschef Fredrik Madestam till TT.

I september tvingades det danska förbundet ställa in landskampen mot Nederländerna, reprisen på sommarens EM-final, men landslaget spelade sedan ändå kvalmatchen mot Ungern för att laget inte skulle riskera uteslutning ur VM-kvalet.

Sverige startade VM-kvalet med en 2–0-seger borta över Kroatien och ställs efter mötet med Danmark också mot Ungern i Borås den 24 oktober.