Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brooks Koepka med sin flickvän Jena Sims och segerpokalen efter PGA-mästerskapen.

Koepkas ledning nära blåsa bort

Brooks Koepka vann som väntat PGA-mästerskapet. Men amerikanen höll på att tappa sin rekordledning i blåsten i New York. Henrik Stenson och Alex Norén slutade båda långt efter.

Den regerande mästaren Brooks Koepka gick ut på slutrundan med den största ledningen i tävlingens historia.

De sju slagens försprång blev dock fyra efter nio av slutvarvets hål, fortfarande en betryggande ledning som utmanaren Dustin Johnson egentligen inte skulle kunna hämta in. Koepka hade ju dittills bara gjort sex bogeys på hela tävlingen på Bethpage Black på Long Island.

Men det blev nästan lika många på de sista hålen, bland annat fyra raka från hål 11 och framåt.

- Jag är glad att jag inte behövde spela fler hål, och jag är glad att jag har den här tillbaka i händerna, sade Koepka på en presskonferens där han höll om segerpokalen.

Publiken hjälpte till

29-åringen hade då fått se Johnson komma allt närmare på resultattavlan, och fått höra publiken allt mer upphetsat ropa "DJ, DJ, DJ" till stöd för Dustin Johnson.

- När de började ropa "DJ" på 14:e hjälpte det faktiskt mig, om jag ska vara ärlig. Jag kunde fokusera om och börja slå några bra slag. Det var faktiskt det bästa som kunde hända. Det hade varit en väldigt stressande runda dit.

Ännu mer stressande blev det antagligen när Johnson sänkte en birdie på det 15:e och plötsligt bara var ett slag bakom.

Men fel val av klubba på 16:e hålet förstörde Johnsons drömmar om en titel. I kraftig motvind missbedömde stjärnan avståndet och järnfemman blev lite för lång. Bogeyn följdes av ännu en på det 17:e och spänningen var i praktiken över.

- På den här banan, med den vinden vi hade i dag, så var det väldigt svårt där ute, sade Johnson på presskonferensen.

Koepka har nu vunnit fyra majortävlingar de senaste åren.

- Det här är definitivt den seger jag är mest nöjd med. Jag utmanar vem som helst att gå ut på den här banan i vindar på nio meter per sekund och se hur de hade spelat, sade Koepka.

Svenskarna långt efter

De svenska hoppen om topplaceringar försvann i praktiken redan under torsdagens första runda. Utan att glänsa höll dock Henrik Stenson och Alex Norén i spelet bättre än de flesta på avslutningsvarvet och avancerade något i resultatlistan. En försmädlig treputt på 18:e hålet gjorde att Stenson slutade ett över för dagen och sammanlagt +8 för en 48:e plats.

- Jag spelade inte bra och att vara ute på en av de tuffaste banorna vi spelar på hela året med halvknackigt spel är inte lätt, sade Stenson till Viasat Golf efter avslutningsrundan, och avslöjade sina planer de närmaste veckorna:

- Hem och vila lite, samtidigt som det känns som att det behövs en hel del jobb innan vi hittar formen.

Alex Norén inledde och avslutade söndagen med birdies. Däremellan blev det 16 birdielösa hål och han hans 73 gav totalt nio över par och en delad 54:e plats.