Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Wales landslagsspelare Ben Cabango, rött, är en av spelarna i Swansea som blivit utsatt för rasism på sociala medier. Arkivbild.
Wales landslagsspelare Ben Cabango, rött, är en av spelarna i Swansea som blivit utsatt för rasism på sociala medier. Arkivbild. Bild: Ian Walton/AP/TT

Klubbar bojkottar sociala medier efter näthat

Swansea var först ut – sedan följde Birmingham och Glasgow Rangers.
Alla tre fotbollsklubbar har valt att bojkotta samtliga sociala medier i en vecka för att markera mot näthat.

Tre Swanseaspelare – Yan Dhanda, Ben Cabango and Jamal Lowe – har nyligen blivit utsatta för rasism på sociala medier.

Klubben har skrivit till Facebook och Twitter och vädjat till sociala medie-jättarna att vidta hårdare tag mot näthatarna.

"Som lag och klubb ville vi ta ställning när vi återigen vädjar till de främsta sociala medie-företagen att implementera förändring som behövs nu och i framtiden", skriver klubben i ett uttalande.

Samtliga spelare och ledare i klubben avstår sociala medier i en vecka framöver.

Även Birmingham och Glasgow Rangers har tagit samma beslut.

"Den här kampen är viktigare än sportrivaliteter och det är något som måste hanteras tillsammans", skriver Birmingham på klubbens hemsida.

Rangers säger att de är oroliga över den "dagliga rasism som våra spelare måste utstå" samt att hatet riskerar att intensifieras. Bland annat blev den colombianske Rangersanfallaren Alfredo Morelos utsatt för rasistiska kränkningar på sociala medier i slutet av mars.