Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Klingberg, back i Dallas.

Klingberg: "Förbundet ska ha kredd"

Erik Karlsson, Victor Hedman, Oliver Ekman Larsson och John Klingberg är fyra skickliga svenska NHL-backar. Alla är i ungefär samma ålder.

Backen, som inledde sin hockeykarriär i Lerum, har spelat tre år i Dallas. Men den senaste säsongen var tuff.

Bland annat försov han sig en gång och bänkades direkt.

- Det blev en läroläxa. Sedan bänkar han mig fem–sex matcher efter det igen som en markering. Då var det inte kul alls. Det var därför det gick dåligt. Det var tungt och jobbigt, säger 25-åringen.

- Man funderade för mycket och självförtroendet var inte där. Någonstans efter det gick jag till mig själv och kände att: "Nu kan du inte tänka mer. Det är bara gå ut och göra din grej, men var noggrann och försök ha kul igen." Det var väl där någonstans det vände.

Efter starten av säsongen, som Klingberg beskriver som bedrövlig, spelade han upp sig under den avslutande delen och vände –16 i plusminusstatistiken till +2. Hans totala poäng stannade på 49, jämfört med 40 och 58 de två tidigare åren.

Tog VM-guld

Men Dallas missade slutspelet och i stället åkte han till VM.

- Efter en sådan tuff säsong med laget var det grymt att få vinna VM-guld. Med så många som ställde upp och sånt härligt lag vi hade. Att jag inte var med i World Cup i fjol gjorde att jag ville ta revansch och visa upp mig i VM.

Oliver Ekman Larsson var också med i guldlaget. Tillsammans med Erik Karlsson och Victor Hedman tillhör de Sveriges mest poängstarka backar i NHL.

Och samtliga är födda 1990–1992.

- Där tror jag att förbundet och landslaget ska ha ganska mycket kredd tillsammans med klubblagen. Just att förbundet tog dit klubblagen och sade: "Så här vill vi att vi ska spela. Vi vill vara ett land som utvecklar spelare och spelar med pucken", säger Klingberg.

- Jag kom in i landslaget ganska sent och var 19 när jag debuterade. Då fick jag lära mig direkt att inte bara slå bort pucken. "Du är skicklig nog att hantera passningar och våga tro på dig själv". Det har de tryckt på mycket och det är väl det som gör att de svenska backarna har blivit bra.

"Extremt bra"

Just den store stjärnan Erik Karlsson är precis som Klingberg fostrad i Frölunda.

- Vi har ju samma spelstil. Jag såg alltid när han spelade i Frölundas juniorer och har försökt efterlikna honom till viss del, även om jag vill skapa min egen identitet.

- Man ser och lär vad han gör och jag vet att många andra i ligan också kollar på honom. Han är extremt bra och stor vid sidan av isen nu också, även hemma i Sverige. Det förtjänar han. Han är förmodligen världens bäste back och kommer vara i många år framöver.

Karlsson har i Ottawa spelat ihop med Marc Methot, men kanadensaren har under sommaren skrivit på för Dallas.

- En grym förstärkning. Vi behöver lite mer rutin och styrka i backuppsättningen. Och sedan har vi toppat med (Alexander) Radulov och (Martin) Hanzal på forwardssidan. Det ser grymt ut på pappret.

Ny tränare

Målvakten Ben Bishop är ett annat starkt nyförvärv.

Dessutom har Ken Hitchcock återvänt till klubben han tränade i sex år runt millenniumskiftet.

- Han kommer nog vara en väldigt hård coach och det gäller att vara förberedd. Vi vet att vi kan vara jäkligt bra offensivt, men det blir nog ordning och reda på defensiven nu och det är det vi behöver.

Klingbergs egen defensiv då?

Den säger han så här om:

- Jag vill vara en av dem som leder laget från backsidan och det behöver bli mycket bättre än det har varit. Mitt spel är att vara offensiv och bidra, men sedan är det den här balansgången när du ska göra det. Jag tycker att jag utvecklats grymt mycket defensivt. Jag är inte den defensiva pjäsen, men har inte problem att spela defensivt längre alls. Allroundspelet har utvecklats ordentligt sedan jag var i Sverige senast.

NHL-säsongen startar den 4 oktober.