Carl Klingberg skadades under en match i sitt schweiziska lag Zug i går. Här firar han ett mål under Karjala cup med Tre Kronor 2016.
Carl Klingberg skadades under en match i sitt schweiziska lag Zug i går. Här firar han ett mål under Karjala cup med Tre Kronor 2016.

Klingberg bröt nacken under match

Den tidigare Frölundaspelaren och VM-hjälten Carl Klingberg bröt nacken i en match i den schweiziska ligan i går kväll. Det bekräftar hans pappa för Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

- Han mår förhållandevis bra. Det är en fraktur på nackkotan, men han har tack och lov känsel. En bit av en nackkota är helt av och ett flertal ligament och ledband i nacken är av eller uttänjda, säger Anders Klingberg till tidningen.

Carl Klingberg åkte enligt Sportbladet in i sargen med huvudet först efter en duell med en motståndare och fick lämna isen på bår. Han fördes snabbt till sjukhus för röntgen.

ANNONS

Trots nackskadan verkar det inte som om olyckan har fått några allvarligare följder. Nacken är nu fixerad.

- Det är i och för sig en allvarlig skada, men prognosen är att det kommer att läka utan men, säger Anders Klingberg till GP.

- Jag pratade precis med honom. Han var uppe och gick.

Potentiellt allvarlig skada

Professor emeritus Yelverton Tegner, tidigare lagläkare för Luleå Hockey och specialist på ryggradsskador och hjärnskakningar, förklarar för TT att det hade kunnat gå betydligt värre.

- Som tur är har vi varit relativt förskonade i hockeyn från sådana här allvarliga skador. Vi hade ju Hans Norberg som blev helförlamad för ett antal år sedan, på 80- och 90-talet hade vi ett antal fall med förlamning till följd av rygg- och nackskador, säger han.

ANNONS

- Så potentiellt är det en väldigt allvarlig skada. Har han nu inga tecken på förlamning är det jättebra.

TT: Hur lång kan återhämtningen bli efter en sådan här skada?

- Vad jag än säger är det en vild gissning. Det beror helt på hur skadan ser ut. Men det tar förmodligen månader innan han är på is igen. Det beror på en mängd faktorer, säger Yelverton Tegner.

För fyra år sedan blev en spelare i Rönnängs IK förlamad efter att ha slagit huvudet i sargen.

Gjorde mål

Carl Klingberg hann före skadan göra ett mål för EV Zug, som vann matchen med 2–1.

Klingberg kom till den schweiziska klubben 2016. Dessförinnan har han spelat i Frölunda, Atlanta, Winnipeg och Torpedo Nizhny Novgorod. Han var även med och tog VM-guld med Tre Kronor 2017.

TT

ANNONS