Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Owe Wikström: Klasskillnaden mellan serierna – HBK:s stora utmaning

Nationaarenan i Solna, Friends arena i stället för Skarsjövallen i Ljungskile. Eleda stadion i Malmö i stället för Umeå Energi arena. Och – Guldfågeln arena i Kalmar i stället för Stadsparksvallen i Jönköping.
För nu vet vi vilka 15 lag som väntar Halmstads BK i den allsvenska comebacken 2021.

Den andra kvalmatchen, smålandsderbyt mellan Kalmar FF och Jönköpings Södra, blev efter 3–1-segern i onsdags för Nanne Bergstrands gäng egentligen aldrig någon match. I 80 minuter var det ett zzzömnpiller, ungefär som den slitna klyschan att se målarfärg torka, innan Nils Fröling kontrade in 1–0 till hemmalaget och Amir Al-Ammari sedan kunde ha skapat en gnutta nerv om han satt straffen två minuter senare.

Fast det var inte där som J Södra brände sina chanser utan i den första när målvakten Lucas Hägg Johansson räddade sitt Kalmar som länge var uträknat i den allsvenska bottenstriden, men som avslutade med en förlust på de åtta sista matcherna.

Sättet att hänga kvar kan man naturligtvis diskutera med en tredjedel av målen gjorda efter fasta situationer och ett allt annat än sprudlande fotboll. Men i kvalet var det klasskillnad mellan det allsvenska laget och det från Superettan. Punkt slut.

Och det är den utmaningen som väntar HBK nästa säsong, klasskillnaden mellan serierna.

Visserligen är jag ganska övertygad om att HBK anno 2020 med sin tydlighet i sitt sätt att spela med hög press, bollvinster högt upp i banan och ett varierat anfallsspel, hade klarat sig bra redan i år. Och visserligen blev fjolårets nykomlingar från Superettan, Mjällby och Varbergs Bois femma och elva den här säsongen.

Men det är också som HBK-managern Magnus Haglund uttryckte det:

– Det är ett rejält hack upp på alla plan. Men det viktiga är att vi vågar vara HBK även i Allsvenskan och inte gör avkall på vårt signum, det som är vår identitet.

Själv såg han aldrig den sista kvalmatchen, ”jag upplevde det som redan avgjort”, utan tittade sedan i stället på Premier League-derbyt mellan Roy Hodgsons Crystal P och Tottenham.

Men Magnus anser sig redan nu ha bra koll på de kommande allsvenska motståndarna:

– Ja, jag har naturligtvis följt Allsvenskan hela året. Sedan börjar själva inläsningen först med Malmö FF i Svenska cupen och därefter övriga lag beroende på spelordningen. Scoutingen är en oerhört viktig del i vårt jobb och det blir förstås lättare när det har gått några omgångar och man har matcherna att gå på.

Med kontraktsförlängningar på Joseph Baffo, jokern Simon Lundevall, Dusan Djuric och Thomas Boakye har Haglund också byggt en stabil plattform att stå på, där ett nyförvärv inte längre behöver stressas fram.

Lägg därtill uppsidan på ”Crespo” Kamara och vidareutveckling på Emil Tot Wikström, Samuel Kroon, Jonathan Svedberg och Erik Ahlstrand och nästa år kan bli riktigt roligt.

Den 7 januari samlas HBK-ledningen igen för att fyra dagar senare dra igång träningen inför 2021. Måtte det då bli med, om än så lite, publik i premiären.

Läs mer: ”HBK:s dubbla glädje – både Baffo och Lundevall förlänger”

Läs mer: ”Så bra var HBK:arna succésäsongen 2020”

Fler lokala sportnyheter hittar du här