Erik Karlsson har skrivit ett åttaårigt monsterkontrakt med San Jose. Arkivbild.
Erik Karlsson har skrivit ett åttaårigt monsterkontrakt med San Jose. Arkivbild.

Klart: Karlsson stannar i San Jose

Stjärnbacken Erik Karlsson stannar i NHL-laget San Jose. Svensken har skrivit ett åttaårigt monsterkontrakt, värt runt 872 miljoner kronor, och blir NHL:s bäst betalde back. "Jag är supernöjd över att fortsätta min resa med Sharks", säger Karlsson till klubbens webbplats.

ANNONS
|

Rykten om Karlssons val kom på måndagseftermiddagen och några timmar senare bekräftade San Jose Sharks nyheten.

Några uppgifter kring kontraktets storlek släpptes inte, men enligt TSN är det värt runt 11,5 miljoner dollar per säsong – motsvarande nästan 109 miljoner kronor.

Det gör Karlsson till NHL:s tredje bäst betalde spelare och den bäst betalde backen.

Bara Edmontons superstjärna Connor McDavid, 12,5 miljoner dollar per säsong, och Torontos Auston Matthews, 11,63 miljoner dollar, tjänar mer.

Största kontraktet

Kontraktet är det största i San Jose Sharks historia.

Karlsson skulle ha blivit free agent den 1 juli, men väljer att skriva kontrakt innan dess.

ANNONS

"Vi är extremt nöjda över att Erik och hans fru Melinda har valt San Jose Sharks och att de gjort så före den 1 juli. Spelare med Eriks enorma nivå är ovanliga och när de är tillgängliga är det viktigt att vara aggressiv i den jakten. Han är en spelare som gör skillnad och som alltid gör spelarna runt sig bättre", säger San Joses general manager Doug Wilson i ett pressmeddelande.

Det har spekulerats i att Erik Karlsson och hans fru Melinda skulle ha varit sugna på att återvända till östkusten och New York Rangers och Tampa Bay har varit två av klubbarna det spekulerats kring.

"Extremt välkomnande"

Men valet föll på att stanna i San Jose.

"Sedan min första dag här så har jag bara gott att säga om folket här, klubben och supportrarna. Alla har varit extremt välkomnande gentemot mig och min familj. Jag uppskattar det och ser fram emot att få tillbringa mina kommande åtta år i San Jose", säger Karlsson till klubbens webbplats.

Svensken, som utnämnts till NHL:s bäste back två gånger, anslöt till San Jose inför den här säsongen efter nio år i Ottawa. Karlssons debutsäsong slutade poängmässigt i 45 poäng, 3 mål och 42 assist, på 53 grundseriematcher och 16 poäng, 2 mål och 14 assist, på 19 slutspelsmatcher.

ANNONS

Efter uttåget mot St Louis i Stanley Cup-semifinalen opererades Karlsson för ljumskproblem som hämmade honom tydligt under slutspelet.

TT

ANNONS