Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klart: Göteborgsvarvet ställs in

På torsdagen kom beskedet från Göteborgs friidrottsförbund: Göteborgsvarvet ställs in.
Om det skjuts upp till hösten eller inte blir av alls är ännu inte klart.
– Det känns otroligt ledsamt, säger Varvsgeneralen Annika Knutsson..

Det var efter onsdagens besked om att folksamlingar över 500 personer förbjuds som ledningen för Göteborgsvarvet tvingades agera. Under ett extrainsatt styrelsemöte fattades sedan beslutet att ställa in alla evenemang under Varvet-veckan, inklusive lördagens halvmaraton – som är världens största av sitt slag.

LÄS MER: Ungdomsklubb i Göteborg stoppar all träning

Sammantaget brukar omkring 80 000 löpare anmäla sig till de olika loppen under veckan i maj. Enligt Göteborgsvarvets hemsida var cirka 60 000 anmälda till årets lopp.

"Göteborgsvarvet kommer inte att genomföras den 16 maj 2020. Övriga lopp i Göteborgsvarvets tävlingsvecka samt Göteborgsvarvet Expo kommer inte heller att genomföras som planerat. Vårens upplagor av Varvetmilen är inställda tillsvidare. Detta beslutade styrelsen för Göteborgs Friidrottsförbund vid ett extrainsatt styrelsemöte sent i går kväll" skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Förbundschefen och Varvsgeneralen Annika Knutsson om det tuffa beslutet att ställa in:

– Det känns otroligt ledsamt. Det är klart att vi måste följa rekommendationerna och vi sätter löparnas hälsa i första hand, men det är otroligt tråkigt. När jag gav personalen den här informationen i morse så var det väldigt ledsna miner och en liten tår också. Det är mycket passion i det här som vi gör.

Ordförande Jahja Zeqiraj konstaterar att det var ett svårt beslut att fatta, men att situationen med coronaviruset inte gav dem något val.

– Hälsan och säkerheten för våra löpare och allmänheten samt personal och funktionärer är styrelsens högsta prioritet i denna krissituation, vi har alla ett gemensamt ansvar att motverka spridningen av Covid-19-viruset. Styrelsen har med ledning av situationens utveckling och allvar därför fattat ett svårt, men utifrån de givna förutsättningarna rätt beslut om att ställa in Göteborgsvarvet den 16 maj, säger han.

LÄS MER: En sak är säker: Det här kommer att kosta

Om Varvet ställs in helt eller flyttas till hösten är ännu oklart. Och vad som egentligen gäller för de löpare som anmält sig har man inte heller någon information om ännu.

– På fredag eftermiddag kommer vi att gå ut med mer utförlig information till löpare, sponsorer, leverantörer, funktionärer, föreningar, media, allmänhet och andra som på olika sätt kan påverkas. Vi ber därför alla berörda parter att invänta ytterligare information kring praktikaliteter, säger Jahja Zeqiraj.

Inte heller Annika Knutsson vill säga om de löpare som anmält sig kan få tillbaka sina pengar om Varvet inte skulle bli av.

– Jag vill inte spekulera i det, utan det blir en del av helheten när det gäller de ekonomiska konsekvenserna som det här får. Och det beror också på vilka alternativ vi har och vilket vi till slut väljer. Det är många som påverkas av detta, bland annat föreningarna som är beroende av vårt överskott, så det är en extremt komplex situation vi har hamnat i, säger hon.

LÄS MER: "Musse" om beskedet: "Hade inte blivit någon folkfest ändå"

Här är samtliga lopp som nu stoppas:

Göteborgsvarvet 16 maj

Trailvarvet 12 maj

Stafettvarvet 13 maj

Specialvarvet 15 maj

Cityvarvet 16 maj

Yogavarvet 16 maj

Miniarvet 17 maj

Lilla Varvet 17 maj

Varvetmilen Helsingborg 15 mars

Varvetmilen Bromölla 21 mars

Varvetmilen Örebro 22 mars

Varvetmilen Mantorp/Linköping 28 mars

Varvetmilen Göteborg 29 mars

Varvetmillen Uddevalla 4 april

Varvetmilen Växjö 5 april

Varvetmilen Jönköping 13 april

Varvetmilen Malmö 18 april

Varvetmilen Uppsala 18 april

Varvetmilen Norrköping 19 april

Varvetmilen Danderyd 22 april

Varvetmilen Västervik 25 april

Varvetmilen Trollhättan 26 april

Varvetmilen Eskilstuna 2 maj

Göteborgsvarvet Expo 14-16 maj (mässa)

Fler lokala sportnyheter hittar du här