Johanna Westberg är en erfaren landslagsspelare. Arkivbild.
Johanna Westberg är en erfaren landslagsspelare. Arkivbild. Bild: Aleksandar Djorovic/TT

Klarade OS-byråkrati – men inte premiärsäker

Johanna Westberg är på plats i OS-byn – mindre än ett dygn innan svenska damerna kliver in i OS-handbollen. Dock är det oklart om skytten är spelklar till premiären.

ANNONS

Westberg landade i Japan på fredagen klockan 8 lokal tid. Hon var ute från flygplatsen några timmar senare efter att ha tagit sig igenom den japanska byråkratin med covid-tester, ackrediteringar och spårningsappar.

– Det flöt på väldigt bra faktiskt, säger hon på plats i OS-byn.

– Visst, det tar lite tid, men de är väldigt strukturerade.

OS var över

H65 Höör-talangen Isabelle Andersson drog av korsbandet under tisdagens inofficiella landskamp mot Norge i Fukuoka. Därmed var OS över för henne innan det ens hade börjat.

Förbundskapten Tomas Axnérs förstahandsval vid en skada har hela tiden varit Johanna Westberg.

Westberg, som spelar i danska Nykøbing Falster, tackade i våras nej till en satsning mot OS av familjeskäl. Nu är läget annorlunda, konstaterar storskytten.

ANNONS

– Handbollen är precis lika rolig nu som den skulle ha varit före sommaren. Men nu ändrade sig förutsättningarna vilket betyder att jag inte skulle behöva vara borta större delen av sommaren från min son. När det är max två och en halv vecka jag skulle vara borta, säger Westberg.

Inför Rio-OS 2016 gjorde hon en omvänd resa och var med på alla förläger men klev av precis innan hon skulle åka till Brasilien.

"Otroligt tråkigt"

Om Isabelle Anderssons öde säger Westberg:

– Otroligt tråkigt. Det var också det första jag sade till Tomas när han ringde, det är roligt att han ger mig möjligheten men det är under tråkiga omständigheter. Jag hoppas att hon får operation snabbt och kan komma starkt tillbaka om ett år.

Sveriges premiärmatch mot Spanien spelas klockan 19.30 på söndag, 12.30 svensk tid. Det är oklart om Westberg, som redan hunnit träna med laget, är klar för spel.

Med Westberg får Sverige en målglad spelare.

– Jag kan nog få in lite ny energi, tjejerna har ju varit samlade hela sommaren och jag har inte varit med på någonting. Så först och främst en frisk fläkt, men handbollsmässigt har min roll varit att spela sex mot fem och skjuta straffar.

ANNONS
ANNONS