Johannes Høsflot Klæbo lekte med motståndet i sprintfinalen i Åre.
Johannes Høsflot Klæbo lekte med motståndet i sprintfinalen i Åre. Bild: Anders Wiklund/TT

Klæbo fick revansch – Bolsjunov irriterad

Johannes Høsflot Klæbo tog hem backsprinten i Åre på ett imponerande sätt. Detta efter att hans landsman förstört dagen för ryske rivalen Alexander Bolsjunov.
– Jag är väldigt irriterad, säger Bolsjunov.

ANNONS

De svenska herrarna hade inte mycket att säga till om i uppförsbacken i Åre. Viktor Thorn och Martin Bergström var ensamma om att ta sig vidare från kvalet, men sedan slogs båda ut direkt i kvartsfinalerna.

– Det var kul, säger Thorn, som nyligen kom tillbaka efter att ha opererat ryggen i somras.

– Min kropp behöver känna på mjölksyra, den gjorde inte det på hela sommaren, så det var precis vad jag behövde.

Vann gjorde Johannes Høsflot Klæbo, som trots ett brutet finger och en knackig start på touren ordnade ännu en norsk seger när han lekte med motståndet i finalen. Han vann 2,39 sekunder före Federico Pellegrino, Italien, och Renaud Jay, Frankrike, knep tredjeplatsen.

ANNONS

– Det var några kilo som släppte från mina axlar, säger Klæbo till VG.

Alexander Bolsjunov, tvåa i touren bakom Norges Pål Golberg, var desto mer besviken. Han missade final efter att ha kört ihop med Simen Hegstad Krüger i semifinalen. Norrmannen dömdes vara den som orsakade fallet, men Bolsjunov fick ändå ingen finalplats.

– Det hade inte varit rättvist mot de andra åkarna om jag hade fått en plats i finalen genom ett jurybeslut, medger ryssen efteråt.

Bolsjunov sade att missen kan bli avgörande för touren (Golberg blev fyra för dagen), men att han siktar högt inför nästa etapp, 38 kilometer från svenska Storlien till norska Meråker.

– Jag har stora planer. Ni får veta om dem efter loppet, säger Bolsjunov.

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS