Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir ingen kür för Sveriges Patrik Kittel.

Kittel: Kan inte riskera hästarna

Dressyrens kür ställs in och stryks helt ur programmet i ryttar-VM. Hotet från stormen Florence är för stort.

Beskedet kom sent på lördagskvällen, svensk tid. För Kittel och övriga 14 kvalificerade till finalen – bland dem Therese Nilshagen och Juliette Ramel – var det ingen större överraskning.

Det har tisslats och tasslats om att den mest troliga utgången var att ställa in helt och inte använda reservdagen på måndag. Enligt Kittel och den svenske förbundskaptenen Bo Jenå togs beslutet i enighet med de övriga ryttare och ledare som berördes.

- Man vet inte hur mycket det kommer att regna, man vet inte hur mycket vind det blir, hur mycket som eventuellt måste repareras. Det kanske till och med fortsätter att regna och blåsa på måndag. Över vädret råder vi inte.

"Alla väldigt ledsna"

- Det är helt enkelt för stor risk för hästarna. Alla är förstås väldigt ledsna över att det inte kommer att bli någon kür, men en del saker kan man inte undvika.

TT: Finns det någon diskussion om att arrangera VM-küren någon annanstans senare?

- Det är inget vi har diskuterat nu, men det kanske är något FEI (Internationella ridsportförbundet) diskuterar internt.

Kittel har haft sitt främsta VM med en fjärdeplats i lag och han kom femma med nytt personbästa på Well Done i fredagens GP-special.

Gått över förväntan

TT: För dig måste det vara extra trist?

- Ja, det känner vi alla. Küren är höjdpunkten på helgen, crescendot i det vi gör. För mig själv har det gått över all förväntan. Att vara femma i världen med en så orutinerad häst är något väldigt stort för mig personligen. Att kvala Sverige till OS är en annan stor grej, säger Kittel.

Michael Stone, ordförande i VM:s organisationskommitté, skriver i ett pressmeddelande:

"Vi förstår att detta är en stor besvikelse för de 15 ryttare som kvalificerat sig, och för alla åskådare som köpt biljetter, men vädret har inte gett oss något alternativ. Vi har undersökt alla möjligheter. Hästarnas välmående är högsta prioritet", säger

Den inställda tävlingen påverkar inte OS-kvalet till Tokyo 2020 meddelar arrangören. Bland de länder som kvalat in finns Sverige.