Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isaac Kiese Thelin i aktion mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod.

Kiese Thelin: "Fint med all positiv respons"

Isaac Kiese Thelin fyllde 26 år i söndags och firades med tårta och fina presenter från landslagskompisarna. Men mest värmde stödet och kärleksförklaringarna hemifrån i svallvågorna efter hatet mot Jimmy Durmaz.

Personalen på Kempinski Grand Hotel och landslagsledningen såg till att födelsedagsbarnet uppmärksammades med sång, tårta och andra sötsaker.

- Jag börjar bli gammal (skratt). Det var fint. Jag fick en sån där rysk docka (flera dockor i en) och en nalle, säger Kiese Thelin.

Den allra finaste presenten – en plats i åttondelsfinalen – väntar han på och den delas ut först kort före 18 (svensk tid) i Jekaterinburg på onsdag.

Det är han säker på.

- Vi vill gå vidare och vi ska gå vidare. Vi ska göra allt vi kan.

Starkare i fogarna

Ett redan ordentligt sammansvetsat landslag har fått ännu starkare fogar efter de rasistiska utfallen mot Jimmy Durmaz på sociala medier. Inhopparen orsakade frisparken som Toni Kroos slog in till tyskt 2–1 i 95:e minuten i Sotji.

Vid sidan av den fotbollsrelaterade kritiken fick Durmaz utstå vidriga påhopp som handlade om hans ursprung och etnicitet. Dagen efter matchen höll hela laget en manifestation mot rasism och Durmaz höll ett känslosamt tal.

TT: Vad tycker du om att man ens ska behöva hålla en manifestation?

- Det är synd, men det behövs. Det är fantastiskt med all kärlek vi har fått, men som sagt, det är synd att det ska behövas, men i det samhälle vi är i behövs det, säger Kiese Thelin, vars påbrå på faderssidan är kongolesiskt.

En tankeställare

TT: Har du själv råkat ut för de här avigsidorna?

- Det är klart. Man vet som utländsk offentlig person att gör du några misstag kommer du att få sådant. Det vet du, men nu fick de som gett sådant hat kanske en tankeställare.

TT: Känns det gott i hjärtat av den "kärleksbombning" ni fått?

- Absolut. Vi uppskattar det otroligt mycket. Man ser hur många fina människor det finns runt om i världen som är emot sådant.

De hatiska utfallen mot Jimmy Durmaz polisanmäldes av Svenska fotbollförbundet. En viktig markering, anser Isaac Kiese Thelin.

- Otroligt viktigt. Det känns som att då tar man det seriöst. Det finns fall där rasistiska saker händer men det tas inte på så stort allvar. Det är jättestarkt av förbundet och det visar var det står. Med den respons Jimmy och alla andra fått så har vi vänt det till något positivt.

Överlistat Ochoa

Kiese Thelin är imponerad av Mexiko och är fullt medveten om att landslaget på nytt måste snudda vid personbästa för att VM inte ska vara över redan efter tre matcher.

- Det är ett väldigt starkt motstånd. Vi såg det mot Tyskland när de vann. Tekniska, snabba spelare, ett bra lag, säger han.

Den välväxte och fysiskt starke anfallaren vräkte in 19 mål på 35 matcher för Waasland-Beveren i belgiska ligans grundserie och slutspelsserie. Två av dem har aktuell betydelse. De kom mot Standard Liège – och på mexikanske landslagsmålvakten Guillermo Ochoa.

Då är då och nu är som bekant nu, men en viss psykologisk signifikans kan inte uteslutas om Kiese Thelin får spela och får lägen.

- Det är inte negativt i alla fall, säger han.

Bättre i foten

TT: Hur gjorde du målen?

- I den första matchen var det på nick, i den andra med vänstern. Han är en duktig målvakt men det är positivt att ha gjort mål på honom, absolut, säger den nyblivne 26-åringen.

Kiese Thelin stukade foten två dagar innan matchen mot Tyskland, där han fick göra ett kort inhopp i slutminuterna.

- Nu känns det mycket bättre. Jag har lindat den, kört med tejp och is, käkat tabletter. Jag har gjort allt för att den ska bli bra.

Rättad: Tidigare version innehöll felaktig uppgift om Kiese Thelins medverkan i Tysklandsmatchen.