KHL-spelaren Linus Omark kan komma att, tillsammans med sina ligakamrater, hindras från att delta i OS. Arkivbild
KHL-spelaren Linus Omark kan komma att, tillsammans med sina ligakamrater, hindras från att delta i OS. Arkivbild

KHL-hotet om OS: "Mest spekulationer"

KHL hotar att stoppa sina spelare från att delta i OS. Svenska ishockeyförbundet vill inte spekulera kring vad en eventuell OS-bojkott från den ryska hockeyligan skulle innebära.

ANNONS
|

Sent i går kväll kom uppgifter att KHL överväger att hindra sina spelare från att delta i OS som ett svar på att Internationella olympiska kommittén (IOK) fortsätter att granska misstänkta dopningsfall mot ryska idrottare som tävlade i OS i Sotji 2014.

KHL:s president Dmitrij Tjernyshenko hävdar att IOK stänger av ryska idrottare utan bevis och säger att "KHL är redo att svara".

Anders Larsson säger att Svenska ishockeyförbundet inte har fått någon direkt info från sina ryska kollegor.

- Det är viktigt att få förstahandsinformationen från ryssarna, så därför finns det inte så mycket att säga från vår sida. Vi kommer att träffa våra ryska vänner till helgen i Finland i samband med Karjala cup. Då får vi se om det finns någon mer information eller om frågan är utagerad då.

ANNONS

- Vi vill avvakta och se vad ryska ishockeyförbundet säger innan vi spekulerar för mycket och drar för långtgående slutsatser.

TT

Fakta: Ryska dopningsskandalen

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

1 november stänger IOK av skidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov på livstid från OS. Legkov fråntas sitt OS-guld på femmilen och det ryska herrstafettlaget blir av med OS-silvret.

ANNONS