Kaxiga Varbergs Bois – som ett HBK på -90-talet 2.0!

Sexton matcher. Så många allsvenska derbyn hade spelats genom åren i Halland och samtliga med Halmstads BK som ett av lagen.…Tills i går, måndagen den 29 juni 2020 när Varbergs Bois tog över titeln som Hallandsetta efter 3–1 mot Falkenbergs FF i det sjuttonde.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Men där, när det skulle skrivas ett stycke halländsk fotbollshistoria på Påskbergsv... f’låt, Varberg Energi arena, var det enbart med spelare, ledare, funktionärer och media som åsyna vittnen på plats.

Några tappra FFF-supportrar stod bakom grindarna och sjöng utan en möjlighet att se hela planen och fem Bois-are hade klättrat upp på ett tak hundra meter längre bort och knappt ens kunde se bollen med kikare. I övrigt var det tomt och öde.

Sorgligt men sant i dessa coronatider när ett jävulskt virus med nummer 19 på ryggen dikterar villkoren när det egentligen skulle ha varit tidernas folkfest där publikrekordet från 2013 mot Gais hade rykt all världens väg.

ANNONS

Och där jag verkligen lider med klubben och varbergarna som, när staden för första gången får ett allsvenskt fotbollslag, inte tillåts ha någon publik och en tuff ekonomi pressas ytterligare.

Samtidigt var derby ett statement att fotbollskartan, åtminstone tillfälligt, är omritad där tidigare storebror, Halmstads BK numera varken är etta eller tvåa i Halland utan – trea.

Okej, bara en bråkdel av serierna har hittills spelats, men på det sättet som Bois respektlöst och FFF stabilt (undantaget i går då) har öppnat i Allsvenskan och Halmstads BK i Superettan är det faktiskt ingen utopi att ett nytt stycke fotbollshistoria kan skrivas nästa år med – tre allsvenska lag i den högsta serien.

Jag gillar verkligen nykomlingen Bois kaxighet, aggressivitet och skyhöga press. Jag beundrar tränaren Jocke Persson tydlighet, sin tilltro till hela truppen när han bytte ut nio spelare mot Malmö FF och tog poäng samt hans scoutingförmåga att, likt ett HBK -90-tal 2.0, ha gjort Varberg allsvenskt. Då var HBK svenska mästare på att fynda i lägre serier som Mikael Nilsson, Michael Svensson, Petter Hansson och Stefan Selakovic. Nu är det Bois byggt kring division 1-spelare(!) där vindsnabbe Gustaf Norlin fixade straffen fram till 1–0 (som slutade med dråpligt självmål!), Alexander Johansson kontrade in 2–0 och Daniel Krezic urläckert lyfte in 3–0 – tre spelare med Skövde AIK, Tvååkers IF och Oddevold som klubbadress dessförinnan.

ANNONS

Och så är 40-åring i mål, Stojan Lukic som själv blev lite historisk när han nu har spelat för alla tre storklubbarna i Halland.

Men länge, länge var allsvenska Hallandsderbyn synonymt med HBK mot IS Halmia. Tolv stycken har det hittills blivit där blåsvart har vunnit fem och rödvitt fyra medan tre har slutat oavgjort.

Det första spelades fredagen den 11 augusti 1933 och efter 0–0 på Örjans vall stod bland annat att läsa i det enormt långa matchreferatet: ”Det är bra med tur skrevo vi om HIF efter söndagens match mot Halmia. I dag finnes all anledning att plocka fram samma rubrik om de rödvita och ,am skulle kunna tillägga: ”det är bra med Krusberg också”.

Redaktören P.G. konstaterade också att 6 741 personer hade kommit med kommentaren: ”Blott några enstaka skrikhalsar gjorde mera reklam för ”absolut renat” än sina favoriter”.

Jojo...

Efter 1–2 i returen på våren 1934 tvingades ISH sedan lämna den högsta serien ihop med Malmö FF som vid vinteruppehållet uteslöts efter att ha betalat ut poängpremier till spelarna av den ”gigantiska” summan av sju kronor och femtio öre per match...

I 69år var HBK också obesegrat i allsvenska derbysammanhang efter 2–4-förlusten mot IS Halmia 1946. Innan Falkenbergs FF spräckte sviten 2015 med dubbla 1–0-segrar – FFF som året dessförinnan varit en ny allsvensk aktör från Halland med 1–1 och 0–4 i mötena med HBK.

ANNONS

Det året, 2014, tvingades Varbergs Bois kvala sig kvar mot Oddevold. I Superettan.

Men måndagen den 29 juni 2020 fullbordade Jocke Perssons grönsvarta gäng tronskiftet och klev dessutom upp som tvåa i Allsvenskan.

ANNONS